Anki laat je je Cozmo-robot programmeren met Cozmo Code Lab

Eigenaren van een Cozmo-robot van Anki kunnen hem vanaf nu zelf programmeren met het Cozmo Code Lab. Deze programmeertaal is visueel, waardoor je geen programmeerkennis nodig hebt. Daardoor kunnen ook kinderen aan de slag met het platform.

Cozmo Code Lab is gebaseerd op Scratch Blocks, een samenwerking tussen Google en het MIT Scratch Team. Daarmee kun je programmeren met gekleurde blokken, die je in een bepaalde volgorde zet. De doelgroep bestaat dan ook uit kinderen die zelf hun robot willen programmeren. En nu maakt dus ook Anki er gebruik van.

“We vinden dat robots in een andere fase zitten dan andere industrieën”, vertelt Hanns Tappeiner, mede-oprichter van Anki, tegenover Google. “We willen iedereen helpen – ongeacht hun leeftijd en ervaring – om meer te leren over programmeren en robots, zodat ze kunnen beginnen aan hun eigen bijdragen. We willen een platform maken voor robotontwikkelaars om de toekomst te creëren, net zoals ontwikkelaarstools voor mobiele apparaten als Android dat hebben gedaan voor app-ontwikkelaars. De basis bestaat nog niet voor robots. Met Cozmo zetten we een gigantische stap in die richting.”

Spelen van een spel

Natuurlijk zijn er al diverse robots die je zelf kunt programmeren op een vergelijkbare manier. Bijzonder is echter dat je ook met gezichtsherkenning en objectherkenning kunt werken. “Cozmo wordt bestuurd door ruim 1,6 miljoen regels code, maar als je het combineert met Scratch Blocks wordt het programmeren van Cozmo net zo toegankelijk en leuk als het spelen van een spel. We geloven dat dat een belangrijke stap is bij het helpen van kinderen om te leren en te werken met Code Lab.”

De Cozmo en de Code Lab zijn uitvoerig getest door kinderen. En daar kwamen volgens Tappeiner interessante ideeën uit. “Een tester, een negenjarig meisje, schreef een stuk code waarmee haar robot de kamer in de gaten hield. Ze plaatste Cozmo op haar bureau en hij keek naar de deur. Iedere keer als haar ouders binnenkwamen, speelde Cozmo een vrolijke animatie af. Maar als haar broertje binnenkwam, speelde Cozmo een boze animatie af.”

De Cozmo-app waarmee je de robot zelf kunt programmeren is nu gratis te downloaden in de Play Store. Helaas is Cozmo zelf moeilijker te verkrijgen. Hij is enkel in de VS te koop, voor 179,99 dollar.