Blue Origin landt voor vierde keer een herbruikbare raket

Het gaat goed bij Blue Origin, het ruimtebedrijf van Amazon-CEO Jeff Bezos. De raketbouwer heeft namelijk bij een testvlucht voor de vierde keer een herbruikbare raket kunnen landen. Dat gebeurde ook nog eens tijdens de allerleerste livestream van het raketbedrijf, waarbij iedereen kon meekijken naar de testvlucht.

Bij de test werd het parachutesysteem van de astronautencapsule getest, waarbij werd gekeken of de capsule ook goed kan landen als één van de parachutes kapotgaat. Daarmee is de raket weer een beetje veiliger voor wie er in rondvliegt. Al zal het nog eventjes duren totdat iemand de raket echt zal bemannen. De huidige versie wordt met een computer bestuurd. De raampjes er op zijn geschilderd.

Er was een livestream, maar je kunt achteraf natuurlijk ook het event nog eens bekijken. In onderstaande video gaat de raket na een dik half uur de lucht in:

Bekijk je liever alleen de hoogtepunten? Geen nood, want onderstaande korte video laat zien hoe de capsule landt zonder die ene extra parachute:

Niet alleen Blue Origin werkt aan een zelfrijdende raket – ook SpaceX, het ruimtebedrijf van Tesla-baas Elon Musk, wil een raket die kan landen. Wel zo handig, want op deze manier kan één model meerdere malen voor ruimtevluchten worden gebruikt.