Bluetooth beacons helpen zwangere vrouwen aan zitplek in metro

Iedereen die goed is opgevoed, weet dat je even moet opstaan als er een ouder iemand of een zwangere vrouw het OV instapt. Toch gebeurt het niet altijd. OV-bedrijven proberen dit te stimuleren met speciale zitplaatsen voor deze mensen, maar ook technologie kan hierbij helpen, laten ze in Zuid-Korea zien.

In Busan is een metro dit voorjaar uitgerust met speciale lampjes die gaan branden als er zwangere vrouw instapt. Het gaat om een test, maar uiteindelijk moet al het OV in de stad de beschikking krijgen over het systeem, schrijft AP.

Hoe werkt het? Zwangere vrouwen kunnen een kleine bluetooth beacon ophalen. Deze stoppen ze in hun tas of hangen ze aan hun sleutelbos. Zodra ze een metro instappen wordt het signaal van de beacon opgevangen en gaan er roze lampjes branden. Zo kan iedereen zien dat er net een zwangere vrouw is ingestapt. Zeker in overvolle metro’s erg handig!

De vraag is natuurlijk wel of zwangere vrouwen er op zitten te wachten om met deze technologie continu de aandacht naar zich toe te trekken. Aan de andere kant: als het daadwerkelijk zorgt dat je snel een zitplaats hebt, zonder dat je er om hoeft te vragen, is dat het misschien wel waard.