BMW i Vision AMBY: de BMW onder de elektrische fietsen

Wie dacht dat elektrische fietsen nog steeds alleen voor 50-plussers zijn, heeft het goed mis. Loop maar eens een paar meter in een stad als Amsterdam en je hebt genoeg elektrische fietsen voorbij zien komen – met jonge mensen erop. Elektrische fietsen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank, iets wat ook BMW was opgevallen. En dus besloot het merk een elektrische fiets en scooter op de markt te brengen met de BMW i Vision AMBY.

Want niet alleen de e-bikes zijn retepopulair: ook de LEV’s – licht elektrische voertuigen – zien we steeds vaker voorbij sjezen op straat.

BMW i Vision AMBY

BMW besloot hier aardig op in te haken door zelf een e-bike en -scooter uit te brengen. Maar dan wel eentje die natuurlijk net even anders is dan wat er al bestaat. Het is de eerste high-speed pedelec van het merk en dankzij het strakke design lijkt het op een e-bike, maar is het toch net wat meer dan dat.

De AMBY komt in twee modellen: BMW i Vision AMBY en BMW Motorrad Vision AMBY. Beide modellen zijn uitgerust met een elektrisch aandrijfsysteem met drie snelheidsclassificaties, zo kunnen de voertuigen op verschillende soorten wegen gebruikt worden. Het grootste verschil tussen de twee modellen is dat je bij de BMW i Vision AMBY high-speed pedelec wel nog zelf moet trappen om te profiteren van de elektrische aandrijving. Het tweede model heeft geen trappers en heeft een gashendel. Dit model lijkt dan ook meer op een e-scooter.

BMW i Vision AMBY

Beeld: BMW Group

Design

We zijn niet anders van BMW gewend dan dat het design er tiptop uit ziet, zo ook met de AMBY. Het model oogt dynamisch met een strak design, maar heeft wel de handige tools, zoals opbergruimte voor je rugzak of laptoptas, inclusief slimme smartphone-houder. Dankzij magneten blijft je smartphone gewoon op z’n plaats.

De accu heeft een capaciteit van 2 kWh, waarmee je een maximaal bereik hebt van 300 km. Dankzij het snelladen zit deze accu in slechts drie uur alweer vol, en kun jij de weg dus weer op. Het model heeft drie verschillende snelheden waarmee je tot 25 kilometer per uur kunt fietsen in de eerste modus, tot 45 kilometer per uur in de tweede modus en tot wel 60 kilometer per uur in de derde stand kunt gaan. Voor die laatste twee heb je wel een extra rijbewijs en kentekenplaatje nodig.

Beeld: BMW group