Boeing presenteert drone die gevechtsvliegtuig in de lucht kan bijtanken

Boeing heeft onlangs een drone gepresenteerd die op een vliegend gevechtsvliegtuig kan landen en bijtanken. Dat meldt The Washington Post. Met de drone, de MQ-25, doet Boeing mee aan een wedstrijd van de Amerikaanse Marine.

Naast Boeing doen ook Lockheed Martin en General Atomics mee aan de competitie. Beiden zijn topleveranciers van het Pentagon. De winnaar van de wedstrijd krijgt een contract om 76 drones te bouwen voor het Amerikaanse leger. De productie zou tegen 2022 moeten beginnen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie loopt graag voorop als het gaat om technologische innovatie. In het beroemde DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency, worden bijvoorbeeld geavanceerde robots ontwikkeld, die het leger kunnen ondersteunen.

Northrop Grumman’s X-47B

In 2013 maakte Northrop Grumman al een drone die kon landen op een vliegtuig in de lucht, de X-47B. Hieronder zie je de drone in actie.

Northrop Grumman, ook een grote producent van militair materiaal, verliet de competitie in oktober. Naar eigen zeggen was het niet lucratief genoeg. Northrop Grumman werkt ondertussen ook aan een stealth voertuig voor het Pentagon.

Drones zoals de MQ-25 kunnen veel gaan betekenen voor de positie van de Amerikaanse legermacht, zegt The Washington Post. Amerika is altijd dominant geweest als het gaat om de luchtmacht. Het kunnen bijtanken in de lucht, betekent dat gevechtsvliegtuigen dieper het terrein van de tegenstander in kunnen vliegen.