Het Amerikaanse leger wil je brein hacken om je sneller te laten leren

Brein

Het leren van een nieuwe taal is alles behalve gemakkelijk. En hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt, al weten we niet precies waarom dat is. Het Amerikaanse ministerie van Defensie probeert echter om de mogelijkheid om te leren te verbeteren door het brein te ‘hacken’, schrijft Mic.

Het nieuwe programma van DARPA, Targeted Neuroplasticity Training, kijkt naar de elektrische stimulatie van je zenuwstelsel. Daarmee hopen ze een veilige manier te vinden waarop je gemakkelijker talen aanleert. In totaal werken er acht onderzoeksteams van zeven Amerikaanse universiteiten aan. Zij onderzoeken vooral hoe het zenuwstelsel werkt en hoe mensen leren.

Volgens recent onderzoek kun je met het stimuleren van bepaalde perifere zenuwen – zenuwen die buiten je hersenen en ruggengraat zitten en zich met deze lichaamsdelen verbinden – delen van de hersenen die geassocieerd worden met leren activeren. DARPA is op basis daarvan dit programma gestart om een model van de verbindingen van zenuwen in de hersenen te maken. Daaruit moet ook duidelijk worden hoe bepaalde chemicaliën in je lijf worden losgelaten.

Sneller leren

Als dit lukt, dan kunnen wetenschappers een veilige manier vinden om synaptic plasticity te activeren. Dit is een biologisch proces waarvan vermoed wordt dat het helpt bij het leren en onthouden van dingen. Op basis daarvan kunnen er trainingen gemaakt worden die ervoor zorgen dat je brein beter wordt in iets nieuws leren.

De bedoeling is dat militairen aan het einde van het programma 30 procent sneller leren. Daardoor moeten ze sneller nieuwe vaardigheden oppikken en kunnen ze dus ook sneller het veld in.