‘Boeing werkt met hackers aan drone die spyware injecteert’

Bij Boeing denk je waarschijnlijk aan de vliegtuigbouwer die jou in rap tempo van A naar B brengt, maar het Amerikaanse bedrijf is meer dan dat. Boeing houdt zich namelijk ook bezig met behoorlijk schimmige zaken, zo blijkt uit recente onthullingen van WikiLeaks.

Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat Hacking Team onlangs zelf het slachtoffer is geworden van een hackaanval. Dit bedrijf verkoopt software die in principe iedereen in staat stelt om andere mensen af te luisteren. Zo zijn diverse overheden klant van Hacking Team, zodat zij moeiteloos telefoontjes kunnen aftappen. Ook Boeing werkte samen met het controversiële bedrijf en dat zal de reputatie van de vliegtuigbouwer vermoedelijk geen goed doen.

Boeing en Hacking Team ontwikkelen namelijk samen een drone die malware kan installeren op willekeurige computers. De drone hoeft hiervoor slechts een openbaar WiFi-netwerk op te sporen en kan vervolgens alle computers die met dit netwerk verbonden zijn besmetten. Zo haal je dus zonder dat je ook maar iets in de gaten hebt spionage-software binnen, waarmee zo’n beetje iedereen met de juiste kennis kan volgen wat jij doet.

De gesprekken bevonden zich ten tijde van de gelekte mailwisseling nog in een vroeg stadium, dus als de drones er al komen, dan zal dat nog wel even duren. Toch geeft het ons alles behalve een prettig idee dat bedrijven als Hacking Team klaarblijkelijk over de mogelijkheden beschikken om jouw computer op afstand te voorzien van malware.