Booka Shade creëert samen met publiek een interactieve ervaring van licht en geluid

Afgelopen vrijdag introduceerde Booka Shade een geheel nieuwe vorm van interactie tussen artiesten en het publiek. Tijdens de show afgelopen vrijdag vroeg het muziekduo aan de zeshonderd gasten om zo nu en dan hun smartphone in de lucht te houden tijdens het optreden. Met behulp van een app van Vodafone konden Walter Merziger en Arno Kammermeier de smartphones vervolgens overnemen om zo verschillende geluiden en kleuren te projecteren; een hele nieuwe dimensie van interactie met het publiek.

Het publiek werd onderdeel, “collaborate”, van de interactieve ervaring door te reageren op aanwijzingen op gigantische schermen in de zaal. Op de schermen werd duidelijk gemaakt wanneer fans op ‘GO’ moesten klikken op hun telefoon. Zo synchroniseerden ze hun telefoon met de muziek die gedraaid werd tot projectoren van geluid en licht.

“The last couple of years, there was an explosion really,” zegt Merziger, van de invasie van smartphones bij optredens – een trend die veel artiesten irriteert en er zelfs toe heeft geleid dat de Savages en de Yeah Yeah Yeahs telefoons hebben verboden tijdens liveshows. “In the best moments of a show, you’d have all the mobiles out instead of people cherishing or experiencing the moment. The idea was, once all the phones were there, they’re not going to be taken away – so we should try and do something creative with it. This is an experiment, so things could go wrong, but we’ll see.”

Het experiment, dat onderdeel is van het initiatief Vodafone Firsts, was echter zeer geslaagd. Bovenstaande korte documentaire van zeven minuten legt uit hoe de interactie precies werkt en hoe de avond eruit zag.