Bose Sport Earbuds: kunnen de sportieve in-ears van Bose in de voetsporen volgen van fameuze voorgangers?

Niet alleen qua design zijn de Bose Sport Earbuds het antwoord op de vraag wat er zou gebeuren als je de Bose QuietComfort Earbuds mengt met de SoundSports Free. De sportieve in-ears balanceren ook qua geluid en opties tussen beiden modellen in. Het is dus de vraag aan deze Bose Sport Earbuds review waar ze het verschil kunnen maken.

Het is je vergeven als je in eerste instantie het verschil niet ziet tussen het topmodel in-ears van Bose, de QuietComfort Earbuds en de Sport Earbuds. Zeker als je beide in-ears in hun ’triple black’-kleurstelling voor je hebt liggen is even goed kijken.

Toch zijn er wel degelijk verschillen. De Sport Earbuds zijn bijvoorbeeld een stuk kleiner dan de in-ears van het vlaggenschip. En hoewel ze dankzij een iets andere materiaalkeuze ook iets anders voelen, zijn ze ook een stuk lichter. Bijna 2 gram per dopje om precies te zijn.

Daarnaast vind je aan de voorkant van de Sport Earbuds nog twee extra openingen en zul je ze in de praktijk waarschijnlijk eerder tegenkomen in de alternatieve kleurstellingen Glacier White of Baltic Blue.

Foto via Bose

Comfort

Laat de vorm en het formaat van de Bose Sport Earbuds je overigens niet op het verkeerde ben zetten. Het ontwerp en de verdeling van het gewicht is namelijk perfect in balans om de dopjes toch comfortabel te laten zijn tijdens het dragen.

Dat de Sport Earbuds ook tijdens het sporten keurig (en vooral: prettig) blijven zitten is te danken aan een andere slimme wisselwerking. Zo vinden we naast de siliconen oordopjes ook zachte vleugeltjes, wing tips, die in je oorschelp klemmen met een lichte draai aan de Earbuds.

Maar ook die siliconen oordopjes zelf, die je in je oor plaatst, zorgen dat de Earbuds blijven zitten. De dopjes zijn breder dan je gewend bent van andere in-ears en een soort paddenstoel-vormig. Door deze unieke vorm zitten ze iets steviger in je oor gedrukt. Bijkomend voordeel is dat je oorkanaal beter is afgeschermd en je dus ook minder last hebt van omgevings geluid.

Geluidskwaliteit

En dat is prettig, want het ontbreekt de Bose Sport Earbuds aan active noise cancelling. Die mis je dus eigenlijk helemaal niet – los van het feit dat ik het lastig blijf vinden om headsets of in-ears met ANC te verbinden met bijvoorbeeld hardlopen of fietsen op straat.

Zie je Bose, dan gaan je verwachtingen voor de geluidskwaliteit automatisch toch een stukkie of wat omhoog. En toch weten de Sport Earbuds ook die verhoogde verwachtingen ruimschoots goed te maken.

De in-ears geven een uiterst fijn en gebalanceerd geluid, zonder dat het middle-of-the-road wordt. Voor mij erg prettig, omdat mijn sportplaylist gemakkelijke schakelt tussen EDM, hip-hop en het betere stevige gitaarwerk.

Tippen aan het kraakheldere geluid van de Klipsch T5 II True Wireless die kort hiervoor getest werden kunnen de dopjes van Bose dan weer niet.

De vraag is hoe rouwig je daar om moet zijn als je ook gewicht, comfort en gedrag bij het sporten meeneemt in je afweging. Punten waar de Bose Sport Earbuds dan weer veel beter op scoren.

Foto via Bose

Bediening en batterij

Hoe zit het dan met de bediening van de dopjes? Het is allemaal redelijk recht toe, recht aan op een paar opvallende afwijkingen na.

Om te beginnen is er het verbinden met meerdere apparaten – bijvoorbeeld je smartphone en tablet of je smartwatch. De Earbuds kunnen niet tegelijk aan twee devices gekoppeld zijn en dus moet je switchen van device via de Bose App of je oordoppen opnieuw koppelen met de Bluetooth-button in de oplaadcase.

Dan is er de bediening op de dopjes zelf. Met de nieuwste firmware kun je instellen dat je met swipe bewegingen het volumen kan bijstellen op het rechterdopje, terwijl je met een tap nummers pauzeert of met een dubbele tap je virtuele assistent kunt activeren. Doorgaan naar het volgende nummertje in je playlist doe je door op de linkerdop te tappen.

Opvallend, want dat wijkt niet alleen af van het gangbare tappen aan de rechterkant, het betekent ook dat niet kunt tappen om een nummertje terug te gaan.

Geen dealbreakers op het eerste gezicht wellicht, maar het zorgde er wel voor dat ik de Bose Sport Earbuds niet kan inzetten tijdens mijn fietstochten. Tijdens het fietsen draag ik alleen het rechteroortje van in-ears zodat ik achteropkomend verkeer goed kan horen. Het doortikken naar een volgend nummertje gebeurd echter nog wel eens onderweg en dat kan dus niet zonder het linker dopje.

En dat terwijl de batterijduur zich daar wel prima voor laat lenen. De Bose Sport Earbuds gaan zo’n 5 uur mee op een volle batterij en kunnen in hun oplaadhoes nog eens 10 uur bijladen. Ook dat is geen buitensporige capaciteit, maar zou je deze zomer aan de langere fietsafstanden beginnen of een fikse hike inzetten kun je met de Sport Earbuds wel vooruit.

Conclusie

De Bose Sport Earbuds zijn een goeie aanvulling voor de fanatieke sporter die op zoek is naar comfortabele in-ears met een lekker, enthousiast en all-round goede geluidskwaliteit. Met name indoor sporters en hardlopers kunnen veel plezier hebben aan de in-ears van Bose vanwege hun draagcomfort in alle omstandigheden.

Het is echter pittig concurreren in de categorie tot €150-200 euro, waar de Sport Earbuds met een prijskaartje van €189 precies midden in vallen.

De Bose Sport Earbuds hebben een prijskaartje van €189 en zijn onder andere te koop bij Coolblue en Bol.com.

Eindoordeel

Bose Sport Earbuds

7

Pluspunten

  • Comfortabel
  • Lichtgewicht
  • Blijven goed zitten
  • Prima all-round geluid

Minpunten

  • Wisselvallig met Bluetooth-connecties
  • Bediening op de dopjes niet super
  • Batterijduur goed maar niet super
Met de Bose Sport Earbuds heeft het Amerikaanse bedrijf een comfortabele in-ear ontworpen, speciaal voor het sporten. De unieke pasvorm en het lichte gewicht maken de dopjes comfortabel om te dragen zelfs tijdens de langere trainingssessies.
Batterijduur
6.0
Comfort
8.0
Gebruiksgemak
6.0
Geluidskwaliteit
8.0
Prijs/Kwaliteit
7.0