Eet jij de kapjes van het brood? Dan verspil je waarschijnlijk minder eten

Brood, voedselverspilling

Ben jij gek op kapjes of kontjes van het brood? Dan is de kans groot dat je je veel minder vaak schuldig maakt aan voedselverspilling. Volgens onderzoek van het Voedingscentrum gooien mensen die kapjes of kontjes eten namelijk tot wel drie keer minder brood weg en verspillen zij ook minder ander eten.

Wij Nederlanders gooien volgens het onderzoek behoorlijk wat brood weg. 26% van de 1.003 Nederlanders van 18 jaar en ouder die aan het onderzoek deelnamen, zegt in de afgelopen week brood te hebben weggegooid. Maar ook ander eten vindt regelmatig zijn weg naar de prullenbak. Zeker groenten (24%) en aardappelproducten (20%) komen daar vaak terecht. In totaal gooien we zelfs gemiddeld 229 gram voedsel per week weg.

Zonde natuurlijk, want voedselverspilling is lang niet altijd nodig. Bijvoorbeeld bij brood: 70% van de respondenten vindt dat je de kapjes op hoort te eten. 51% eet ze dan ook (bijna) altijd op. En gelukkig is de meerderheid van de respondenten wel gemotiveerd om minder brood te verspillen. 96% van de kapjeseters wil minder brood verspillen, evenals 85% van de niet-kapjeseters.

En ook ander eten wordt minder door kapjeseters verspild. Niet alleen gooien zij wekelijks drie keer minder brood weg, ze verspillen ook twee keer minder ander voedsel dan niet-kapjeseters.

Zo red je je brood

Maar waarom komt voedselverspilling minder vaak voor onder kapjeseters dan onder niet-kapjeseters? Volgens Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum, heeft dat te maken met hoe makkelijk of moeilijk we het vinden om voedselverspilling tegen te gaan. De kapjeseters vinden het bijvoorbeeld makkelijker om eten te verspillen dan de niet-kapjeseters.

Dat terwijl we zeker op het gebied van brood nog veel kunnen winnen: volgens het Voedingscentrum kunnen we wekelijks 2 miljoen kilo aan brood uit de vuilnisbak redden, wat neerkomt op 2,5 miljoen broden. Dat doen we niet alleen door meer kapjes te eten, maar ook door meer gewone sneetjes te redden. Het zijn namelijk de sneetjes brood die we het meeste weggooien, vooral omdat het beschimmeld, uitgedroogd of muf is (29%).

Je brood van de vuilnisbak redden is gelukkig niet zo moeilijk. Veel respondenten roosteren bijvoorbeeld oud brood of maken hier tosti’s van. Een andere mogelijkheid is om eten in te vriezen en om de voorraad te controleren voor je boodschappen gaat doen. “Kijk hoeveel je nog in huis hebt, en maak op basis hiervan een boodschappenlijstje. Vries brood dat je niet direct nodig hebt in (eventueel in porties). Haal alleen de boterhammen eruit die je nodig hebt, en je hebt elke dag vers brood”, aldus De Vries.

Foto: Shutterstock.com