Botsing in zicht: SpaceX-raket op ramkoers met de maan

SpaceX-raket

Het is al zeven jaar geleden dat de SpaceX-raket Falcon 9 de ruimte inging. Het was de eerste raket van niemand minder dan Elon Musk die gelanceerd werd. De raket volbracht de missie om een weersatelliet naar de ruimte te brengen, maar een deel van de raket bleek niet genoeg brandstof te hebben. Dat betekende dat dit deel niet meer terug kon keren naar aarde.

Eerder deze maand vloog een SpaceX-raket al vlak langs de maan, maar experts zeggen dat er nu geen ontkomen meer aan is: de Falcon 9-raket zal hoe dan ook tegen de maan botsen. Naar verwachting zal dit in begin maart gebeuren.

Zeven chaotische jaren

Volgens experts zal deze botsing een einde maken aan zeven ‘chaotische jaren’ met de SpaceX-raket. Al sinds 2015 bevindt een deel van de raket zich volgens gerenommeerde astrofysicus Jonathan McDowell in een ‘chaotische‘ baan door de ruimte. Deze baan wordt bepaald door de aantrekkingskracht van de aarde, zon en de maan.

Het zal de eerste keer worden dat een ongecontroleerde raket een botsing maakt met de maan. Erg zorgen over het toedoen van de maan hoeven we ons overigens niet te maken. Volgens McDowell zullen de effecten van deze botsing minimaal zijn. Al zal er wel een krater in worden geslagen.

Begin maart

Er wordt flink op los berekend door deskundigen. Volgens de nieuwste berekeningen vliegt het deel op 4 maart met een snelheid van ruim 8.000 kilometer per uur tegen de oppervlakte van de maan aan. McDowell legt uit: “In de afgelopen decennia zijn er mogelijk tot wel vijftig grote raketten geweest die we na lancering in de ruimte zijn kwijtgeraakt.” Dat zorgt ervoor dat er miljoenen stukken ruimteafval zijn. “Mogelijk zijn er eerdere raketten tegen de maan gebotst, maar wisten we er simpelweg niets van. Dit zal de eerste keer zijn dat we ervan op de hoogte zijn.”

Beeld: Unsplash