‘Brain-to-brain-netwerk’ laat drie mensen hun gedachten met elkaar delen

Brain-to-brain-netwerk, kunstmatige intelligentie, AI,

Wetenschapper Andrea Stocco van de University of Washington heeft een ‘brain-to-brain-netwerk’ gemaakt, waarmee drie mensen hun gedachten met elkaar kunnen delen. Het netwerk genaamd BrainNet laat de mensen een Tetris-achtig spel spelen, meldt MIT Technology Review.

“Onze resultaten maken toekomstige hersen-naar-hersen-interfaces mogelijk, waarmee mensen samen problemen kunnen oplossen aan de hand van een ‘sociaal netwerk’ aan verbonden hersenen”, aldus Stocco en zijn team.

Het netwerk werkt door de elektrische activiteit van het brein te meten aan de hand van een EEG. Dat wordt gedaan door een aantal elektroden op de schedel te plaatsen. Die elektroden kunnen elektrische activiteit in het brein meten. Het idee is dat mensen de signalen die hun hersenen produceren relatief eenvoudig kunnen wijzigen.

Signalen in je hersenen kunnen eenvoudig getraind worden door externe signalen. Zie je een lampje knipperen op 15 Hertz, dan gaat je brein een sterk elektrisch signaal uitzenden met dezelfde frequentie. Knippert het lichtje vervolgens op 17 Hertz, dan verandert het signaal op zo’n manier dat een EEG het relatief eenvoudig kan opmerken.

Spelletje

In BrainNet kan slechts een enkel persoon data verzenden en ontvangen, maar niet het gehele scherm zien. De twee andere mensen kunnen hun gedachten naar de ontvanger zenden, en commando’s geven om een blok te draaien. Dit doen ze door hun aandacht op de knipperende lampjes te leggen, waardoor hun hersensignalen veranderen.

Je hebt dus wel externe signalen nodig om het systeem te laten werken. Bovendien kun je slechts een ‘bit’ aan data per keer versturen. Maar in de toekomst kan dit mogelijk met meer mensen en misschien zelfs wel met meer informatie.