Brazilië arresteert Facebook-baas om weigering meewerking politie-onderzoek

De Braziliaanse politie heeft Diego Dzodan gearresteerd, omdat Facebook weigert mee te werken met een politie-onderzoek. Dzodan is de vice-president van Facebooks tak in Latijns-Amerika, waardoor hij aan het hoofd staat van Facebook, WhatsApp en Instagram in de regio.

De Braziliaanse rechtbank wil toegang tot de WhatsApp-gesprekken van een groep mogelijke drugssmokkelaars, maar Facebook weigert hier aan mee te werken. Drie keer werd er een verzoek gemaakt, dat ook drie keer werd geweigerd. Nadat de rechter boetes van 50.000 real (12.000 euro) en 1 miljoen real (235.000 euro) per dag oplegde, kreeg de politie de opdracht om Facebook-onderbaas Dzodan te arresteren.

Volgens Facebook is Dzodan echter niet verantwoordelijk voor het vrijgeven van de data: het bedrijf handelt zelfstandig. Daarnaast zou het bedrijf de gebruikersdata niet in handen hebben, omdat WhatsApp-gesprekken niet langdurig op een server worden opgeslagen. Chats tussen veel gebruikers zijn bovendien versleuteld. Dat versleuteling het knap lastig kan maken voor de Braziliaanse politie, las je uiteraard eerder al in ons uitgebreide uitlegartikel.

De arrestatie van Dzodan komt terwijl Apple en de FBI in een groot hackdebat zijn verzeild. De FBI wil toegang tot een telefoon, maar Apple weigert daar de gespecialiseerde software voor te maken, uit angst dat er een precedent komt en inlichtingendiensten makkelijker toegang krijgen tot data. Het lijkt er op dat steeds meer techbedrijven zich verzetten tegen inzage door inlichtingendiensten – dat terwijl veel bedrijven wel meewerkten voordat Snowden overheidsdocumenten lekte.