Britse middelbare school start met scheikundelessen in Minecraft

Volgens wetenschappers is het mogelijk om de ontzettend populaire game Minecraft in te zetten om kinderen beter inzicht te geven in de essentie van scheikunde. Het spel waarin spelers hun eigen wereld kunnen creëren is al populair onder jonge kinderen, de game is al tijden het best verkochte spel voor de PC.

Onderzoekers van de Britse universiteit Hull hebben een speciale versie van Minecraft ontwikkeld die jongeren op een speelse manier uitgelegd hoe moleculaire scheikunde precies werkt, waarbij het spelelement redelijk overeind is gebleven. Zo kunnen de jonge wetenschappers nog steeds met blokken gebouwen en landschappen bouwen. Daarnaast worden de kinderen aangemoedigd om de omgeving te verkennen om geheimen te ontdekken.

Volgens dr. Mark Lorch, professor scheikunde, is het een geweldig hulpmiddel om kinderen geïnteresseerd te krijgen in scheikunde:

Minecraft is een geweldige tool om de structuur van gebouwen, landschappen en zelfs anatomie te ontdekken. Dus waarom niet moleculen? We lieten het zien aan een klas vol kinderen en ze reageerde met een hoop wow’s en oh’s. Het grijpt echt hun aandacht. Het is een mooie manier om de leerlingen te betrekken bij de stof en een mooie manier om informatie over te brengen.

Sommige geheime beloningen zijn zodanig goed verstopt, dat je volgens dr. Lorch stiekem een hoop scheikunde leert als je op zoek gaat naar de geheimen. Het team achter de game, genaamd MolCraft, is het spel momenteel aan het testen op een paar middelbare scholen in het Verenigd Koninkrijk. Via de website van de game kun je het spel zelf uitproberen, als je beschikt over de originele versie van Minecraft.