Britse overheid wil in januari al zelfrijdende auto’s op openbare weg

De Britse overheid is voornemens een wetsvoorstel door te voeren zodat zelfrijdende auto’s zich op de openbare wegen mogen begeven. Misschien niet heel verrassend, de ingangsdatum is dat wel: de nieuwe wet zou vanaf 1 januari aanstaande gelden.

Dat klinkt hoopgevend, maar bijzonder veel valt er gezien de recente historie nog niet uit af te leiden. Zo stelde het Ministerie van Vervoer in het Verenigd Koninkrijk eerder al dat het vanaf eind 2013 zou zijn toegestaan om autonome voertuigen te testen op openbare wegen.

Het feest ging niet door, maar er volgde in december van vorig jaar wel een ander proefballonetje van de regering: het liet doorschemeren een prijs van dik €12 miljoen beschikbaar te stellen aan een dorp of kleine stad die actief wilde gaan testen met zelfrijdende auto’s.

Vorige maand werd in de  geruchtenstroom voor het eerst duidelijk dat er deze keer wellicht iets meer schot in de zaak zou komen en dat er een duidelijk statement zou kunnen komen in de vorm van dit wetsvoorstel.

De plannen sluiten naadloos aan bij de visie die de Britse overheid eind vorig jaar presenteerde, waarin het duidelijk maakte zich te richten op een toekomst zonder actieve chauffeurs. Per 1 januari zal er dus daad bij woord worden gevoegd.