Britse universiteiten willen verbod op smartwatches tijdens examens

Het was erop wachten; universiteiten willen smartwatches gaan weren uit examenlokalen, zo meldt BuzzFeed News. Geen gekke gedachte aangezien een smartwatch uitstekend kan dienen als spiekbriefje.

Het probleem is vooral dat surveillanten het verschil niet kunnen zien tussen een ‘ouderwets’ digitaal horloge en een smartwatch. Universiteiten zijn bang dat studenten misbruik maken van smartwatches door ze te gebruiken als ‘spiekbriefje’.

Zo kunnen studenten tijdens een examen eenvoudig en snel notities inzien op een smartwatch of berichtjes ontvangen. Dit zou de uitslag van de examens negatief beïnvloeden, aldus enkele universiteiten.

Afgelopen zomer publiceerde The University of London al een rapport over haar angst voor smartphones en smartwatches tijdens examens. Echter bleven harde maatregelen destijds uit.

Apple Watch zet universiteiten aan het denken

Door de geplande introductie van de Apple Watch in april en de bijbehorende aandacht voor het slimme horloge zijn meerdere universiteiten ‘wakker’ geworden. Diverse universiteiten zijn direct aan de slag gegaan om maatregelen te nemen tegen de opkomst van smartwatches in het examenlokaal.

Zo laat London’s City University aan BuzzFeed weten dat zij samen met andere universiteiten een plan van aanpak aan het opstellen zijn om de smartwatches te weren. Volgens de universiteit is het onmogelijk voor surveillanten om in een lokaal met ruim 100 studenten alle studenten te checken op een smartwatch:

Afgelopen jaar hebben surveillanten en docenten hun zorgen uitgesproken over het gebruik van smartwatches in het examenlokaal. In grote examenlokalen is het onmogelijk om alle studenten te checken op het dragen van een smartwatch.

Volgens de universiteiten is het een logische maatregel om smartwatches te verbannen uit de lokalen. Op dit moment zijn smartphones al verboden in examenlokalen en een smartwatch wordt gezien als gelijkwaardig product. Het is dan ook logisch dat een smartwatch niet thuishoort in examenlokalen, aldus de universiteiten.

Om een horloge overbodig te maken hebben de universiteiten inmiddels grote klokken laten plaatsen in de examenlokalen. Zo kunnen studenten niet frauderen door te zeggen dan het een ‘simpel’ horloge is, aangezien ze geen horloge meer nodig hebben.