Brussel maakt zich zorgen over mogelijke vertraging bij uitrol 5G

De nieuwe mobiele internetstandaard 5G is vol in ontwikkeling, maar de uitrol in Europa kan wel eens vertraging oplopen. Dat zegt Eurocommissaris Andrus Ansip, schrijft NU.nl. Volgens hem maakt de Europese Commissie zich namelijk zorgen over weerstand bij de aanpassing van het algemeen frequentiebeleid.

De bedoeling is dat met het Digitale Single Market-initiatief ook de telecommarkt centraal gereguleerd wordt als het gaat om frequenties. Dat gebeurt nu nog vaak per land. Ansip zegt er “ten onrechte” veel weerstand bestaat, ook al hoort hij veel dat er politieke intenties zijn om zich aan te sluiten bij de veranderingen.

En dat zorgt ervoor dat het mobiele 5G-netwerk mogelijk later in Europa beschikbaar wordt. “We riskeren om deze wereldwijde race te verliezen, terwijl we juist voorop moeten lopen.” De eerste tests met 5G moeten in 2020 al worden uitgevoerd, als het aan de Europese Unie ligt.

Bezwaar

Een paar weken geleden maakten vijftien Europese lidstaten nog bezwaar tegen een initiatief om de frequentiemarkt centraler te reguleren. Het idee van dit initiatief is dat bedrijven frequenties minimaal 25 jaar kunnen huren. Maar volgens de lidstaten is dit voorstel inflexibel. “Je voorkomt innovatie als de gebruikte frequenties langer worden gelicenseerd dan dat de betreffende technologie oud is”, aldus een document dat de landen ondertekenden.