Burgemeester Londen juicht nederige houding van de nieuwe CEO van Uber toe

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, juicht de nederige houding van de nieuwe CEO van Uber toe. Dat zei hij tegen het radiostation LBC Radio, schrijft Reuters. Khan doelt daarmee op de manier waarop Uber reageerde nadat de stad Londen besloot om de vergunning van het taxibedrijf in te trekken.

Sinds deze maand bezit Uber niet langer over een licentie om in Londen te mogen rijden. Toch gebeurt dat nog wel, omdat het bedrijf nog in beroep kan gaan. Een licentie wordt pas definitief ingetrokken als deze procedure afgerond is – en Uber uiteraard niet in het gelijk wordt gesteld.

Na de beslissing van de transportautoriteit Transport for London om de licentie niet te verlengen, heeft de nieuwe CEO van Uber, Dara Khosrowshahi, zijn excuses aangeboden. Ook zei het bedrijf concessies te willen doen om zijn licentie in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk te behouden. Khosrowshahi is sinds eind augustus CEO van het taxibedrijf.

De toon van het bedrijf lijkt te wijzen op een kantelpunt. Onder het bewind van voormalig CEO Travis Kalanick haalde het bedrijf minder sjieke acties uit. In Londen is de vergunning ingetrokken omdat het bedrijf verzuimde om op een correcte manier misdrijven te melden en zijn chauffeurs te controleren.

Ook noemde Transport for Londen het gebruik van de software Greyball, waarmee Uber ambtenaren die het bedrijf wilden controleren kon omzeilen. In de Verenigde Staten kampt Uber bovendien met andere schandalen rondom seksisme, slechte behandeling van zijn eigen chauffeurs en mogelijke diefstal van bedrijfsgeheimen.

Transport for London

Burgemeester Khan is tevens voorzitter van Transport for London, de transportautoriteit die de vergunning introk. Hij heeft zich regelmatig negatief uitgelaten op de manier waarop Uber in de stad opereerde.

Khosrowshahi heeft deze week met een commissaris van Transport for London om de tafel gezeten, schrijft Reuters. Burgemeester Khan heeft zelf niet met de CEO gepraat, maar zei de nederige houding wel te waarderen. “Het geeft me vertrouwen dat de CEO van Uber zijn excuses heeft aangeboden”, citeert Reuters het interview met LBC Radio.