Cambridge Analytica kreeg mogelijk ook privéberichten in handen

Facebook Messenger advertentie

Mogelijk heeft Cambridge Analytica niet alleen je persoonlijke gegevens in handen gekregen, maar ook de privéberichten van een aantal Facebook-gebruikers. Een woordvoerder van Facebook zegt tegenover Wired dat de app die alle gegevens verzamelde, soms ook de berichten van gebruikers kon uitlezen.

In sommige gevallen zijn mogelijk ook de tijdlijn en geplaatste berichten gedeeld. In totaal hebben 1.500 mensen de app This Is Your Digital Life, waarmee de data verzameld werd, direct toestemming gegeven voor de gegevens. Maar de app verzamelde ook gegevens van de vrienden van deze mensen.

Het is mogelijk dat iedereen die een van deze gebruikers een bericht stuurde getroffen. En in sommige gevallen is ook de tijdlijn met persoonlijke berichten, de nieuwsfeed, verstuurde en ontvangen berichten en de geboorteplaats gedeeld.

Cambridge Analytica ontkent echter dat ze privéberichten van gebruikers in handen hebben gekregen. In 2015 schakelde Facebook de mogelijkheid van derde partijen om met de berichten mee te lezen uit.

Zelf controleren

Facebook heeft inmiddels een speciale pagina gemaakt waarmee je kunt controleren of je gegevens mogelijk in handen van Cambridge Analytica zijn gevallen. Volgens het sociale medium hebben slechts 28 Nederlanders gebruik gemaakt van de app. Toch zijn er maximaal 90.000 Nederlanders getroffen, maar dat zijn vooral indirecte slachtoffers.