Carrièretijgers, spin in het web en alleskunners: dit vinden we de meest irritante woorden in vacatureteksten

Meest irritante woorden in vacatureteksten

Nederland kent momenteel een enorm personeelstekort, dus aan vacatures geen tekort. Maar welke woorden er in zo’n tekst gebruikt worden, heeft best invloed in onze beeldvorming over het bedrijf in kwestie. Woorden als carrièretijger, stressbestendig en teamplayer zijn bijvoorbeeld niet zo best voor onze beeldvorming, stelt taalplatform Preply op basis van eigen onderzoek onder 1.003 Nederlanders. Dit zijn volgens hen de meest irritante woorden in vacatureteksten.

Jeukwoorden – een term die we vooral kennen van NRC-columniste Japke D. Bouma – hebben volgens het onderzoek nogal invloed op onze perceptie van een bedrijf of functie. 63% van de respondenten geeft namelijk aan dat deze woorden een negatieve invloed kunnen hebben. Zeker voor de jongsten op de arbeidsmarkt geldt dit: 71% van de respondenten tussen 25 en 34 jaar oud zegt dat woordkeuze een negatieve invloed kan hebben. Onder 55-plussers is dat veel minder, namelijk 47%.

Maar wat vinden we dan de meest irritante woorden in vacatureteksten? De term ‘Geen 9-5 mentaliteit’  staat met 39% van de respondenten bovenaan de lijst, gevolgd door woorden als ‘carrièretijger’ (35%), ‘Work hard, play hard’ (29%), ’teamplayer’ (28%) en ‘marktconform salaris’ (27%). En ja, ook bekende termen als ‘stressbestendig’ en ‘spin in het web’ staan in de top 10. Dat marktconforme salaris wordt overigens ook als rode vlag aan gemerkt door Preply: sollicitanten willen duidelijkheid over de salarisschaal en deze opmerking geeft dat niet.

De top 20 met ergste jeukwoorden in vacatureteksten

Bron: Preply

Wel valt op dat de eerste twee woorden voor alle leeftijdsgroepen hetzelfde zijn, maar de derde nogal wil wisselen per leeftijd. 55-plussers vinden het woord ’teamplayer’ met 41% erg irritant, waarmee dus op de derde plek in de top tien staat. De groep tussen de 25 en 34 jaar oud heeft echter een grotere hekel aan de term ‘marktconform salaris’, met 31%. En Nederlanders tussen de 35 en 44 jaar oud hebben weer een grotere hekel aan de term ‘Work hard, play hard’ (32%).

Andere rode vlaggen

Het zijn echter niet alleen jeukwoorden die sollicitanten af kunnen schermen. Ook diverse andere opmerkingen worden gezien als rode vlaggen. Denk aan opmerkingen als ‘We zijn een familie’, dat ook kan betekenen dat er geen grenzen zijn tussen privé en werk. Teksten als ‘moet kunnen omgaan met stressvolle omgevingen’ of ‘moet kunnen werken met krappe deadlines’ kunnen juist duiden op een stressvolle omgeving, waar lang niet iedereen zin in heeft.

Daarnaast zijn er ook gewoon termen die regelmatig gebruikt worden die gewoon onduidelijk zijn voor veel sollicitanten. Het woord ‘agile’ wordt als het meest onduidelijk: 36% kent de term niet. Dat geldt zeker voor oudere respondenten. Maar ook uitdrukkingen en termen als ‘disruptief’ (34%) en ‘een schaap met vijf poten’ (20%) zijn niet voor iedereen duidelijk.

Foto: Shutterstock.com