Waar bewaar je je eten? Voedingscentrum licht voor tijdens de Verspillingsvrije Week

Verspillingsvrije Week, Groente en Fruit

Moet een tomaat in de koelkast? En je eieren? Of je komkommer? Lang niet iedere Nederlander weet dit, stelt het Voedingscentrum. En daardoor verspillen we enorm veel eten, wat weer slecht is voor het klimaat. Reden voor het Voedingscentrum om hier een campagne over te beginnen: de Verspillingsvrije Week.

Nederlanders gooien volgens het Voedingscentrum 33,4 kilogram eten per persoon per jaar weg. Zonde, want het produceren van dat eten heeft enorm veel impact op het klimaat. En nee, dan hebben we het niet alleen over het vlees wat we eten – wat nu veel aandacht krijgt – maar ook over het groente en fruit, en bijvoorbeeld onze eieren. Verspillen we met zijn allen een week lang geen voedsel, dan besparen we ruim 22 miljoen maaltijden, wat ruim 33 miljoen kilogram CO2-uitstoot bespaart, aldus het Voedingscentrum. Dat is vergelijkbaar met zo’n 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht.

Daadwerkelijk minder eten weggooien, begint bij het goed bewaren van dat eten. En dat gaat nog wel eens fout. Eerder onderzoek van het Voedingscentrum wijst uit dat 58% van de Nederlanders denkt dat een komkommer in de koelkast bewaard moet worden, terwijl deze beter op de fruitschaal kan. En meer dan de helft denkt dat ook paprika’s in de koelkast horen, terwijl dat ook niet zo is. Appels en eieren daarentegen, die kun je beter wèl in de koelkast leggen. Maar die zie je in menig huishouden juist op de fruitschaal of op het aanrecht.

Verspillingsvrije Week

Daarom de Verspillingsvrije Week. In deze week -die van 11 t/m 17 september loopt – komen het Voedingscentrum, Samen Tegen Voedselverspilling en ruim 150 organisaties samen in actie tegen voedselverspilling, onder meer door voorlichting te geven over wat je waar bewaard. Supermarkten verspreiden tips en tools, gemeenten organiseren activiteiten en ook het onderwijs doet mee.

Daarnaast is er een website met tips om verspilling tegen te gaan, met dus ook tips over wat je het beste waar kunt bewaren. En speciaal voor deze week is er tape die je op verpakkingen kunt plakken met restjes die als eerste op moeten. Daarnaast is de tape te gebruiken in de koelkast, om zo een zone te maken met de dingen die als eerste op moeten worden gemaakt.

Foto: Shutterstock