Castlight Action voorspelt risico op zwangerschap van werknemers

Amerikaanse werkgevers maken steeds vaker gebruik van bedrijven die big data gebruiken om ziektekosten te verlagen. Dat schrijft The Wall Street Journal, die de tool Castlight Action onder de loep neemt.

Werknemers met een hoog risico op bepaalde ziekte, krijgen een melding van het bedrijf. Dat kan deze adviezen versturen doordat het data verzamelt analyseert. Mensen die niet willen dat hun data wordt verzameld kunnen zich bij de meeste bedrijven uitschrijven.

De data over individuele werknemers wordt niet gedeeld met werkgevers. Zij krijgen alleen het grote plaatje te zien, bijvoorbeeld hoeveel procent van de werknemers een kinderwens heeft op korte termijn. 

The Wall Street Journal schrijft dat Castlight Action zorgverzekeringen en de zoekgeschiedenis van vrouwen in de Castlight Health-app bekijkt. Die informatie wordt combineert met de leeftijd en aantal kinderen om te berekenen wat het ‘risico op zwangerschap’ is.

Werkgevers gebruiken diensten als Castlight Health om door middel van big data te voorspellen welke beslissingen werknemers gaan maken of welke risico’s er zijn op ziekte. Vervolgens kunnen bedrijven vooraf maatregelen nemen.