Catawiki: bingen van Netflix-series uit zich in koopgedrag

Shoppen bij Catawiki

Een goede serie in een paar dagen bingen – talloze mensen doen het tegenwoordig. Maar het bingen van zo’n serie heeft ook invloed op andere delen van ons leven, signaleert Catawiki. Volgens de veilingsite zie je de invloed van zo’n serie namelijk ook terug in je koopgedrag. Catawiki baseert hierbij zich op koopgedrag op zijn eigen veilingsite.

Een goed voorbeeld is de Netflix-serie Drive to Survive, over de wereld van Formule 1. De serie verscheen in 2019 voor het eerst en sindsdien is de verkoop van autosportmemorabilia op Catawiki met 500% gestegen. Het meest recente seizoen verscheen eind februari bij Netflix en ook dat heeft weer invloed gehad: het aantal zoekopdrachten naar Formule 1 steeg met 40%.

Regency, schaken en Stranger Things

Dergelijke trends zijn niet alleen zichtbaar bij Drive to Survive. Ook de release van andere populaire Netflix-series is terug te zien in de cijfers van Catawiki. Zo blijken series over het verleden ons ook erg te inspireren. Catawiki zag namelijk dat de release van The Crown invloed had op ons koopgedrag, net als het verschijnen van Bridgerton. Nadat het tweede seizoen van Bridgerton werd uitgebracht was er zelfs sprake van een toename van 60% in zoekopdrachten naar Regency-achtige items op Catawiki. Denk dan aan bibliotheektrapjes, vergulde plafondlampen en salontafels.

The Queen’s Gambit zorgde ook voor ander koopgedrag, al is hetgeen waar we dan naar zochten weinig verrassend. Na de release van de serie werd het schaakspel weer populair en ontstond er een run op schaakborden. De serie verscheen in oktober 2020 en al in november 2020 was het aantal zoekopdrachten naar schaken bij Catawiki verdubbeld.

Tot slot is er Stranger Things, waar binnenkort het laatste seizoen van moet verschijnen. Deze serie zorgde niet per se voor een run op historische zaken, maar we zochten wel massaal naar objecten die gemaakt zijn naar aanleiding van de serie. Zoekopdrachten naar Stranger Things stegen een maand na de release van het vorige seizoen met 140% en na twee maanden zelfs met 240%. Onder populaire items zaten een LEGO-set van de serie en een schilderij van Dillon Boy en Agustin Igleasias.

Foto: Shutterstock