‘Hackbedrijf Cellebrite is nu in staat om elke iPhone te ontgrendelen’

iPhone X Apple, iPhones

Het Israëlische bedrijf Cellebrite, dat onder meer producten maakt waarmee politiediensten smartphones kunnen binnendringen, kan nu elke iPhone ontgrendelen. Dat schrijft zakenblad Forbes op basis van anonieme bronnen.

Het bedrijf zou er de afgelopen maanden in geslaagd zijn om technologie te ontwikkelen waarmee het ook iPhones met het meest recente besturingssysteem, iOS 11, kan ontgrendelen. Ook zou Cellebrite de iPhone 8 en waarschijnlijk de iPhone X kunnen ontgrendelen.

In oktober 2017 zei Cellebrite nog dat het kraken van nieuwe iPhones en nieuwere besturingssystemen steeds moeilijker gaat worden.

Cellebrite wordt gezien als het bedrijf dat de FBI hielp om de iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen. Apple en de FBI lagen na de aanslag publiekelijk met elkaar in de clinch om te versleuteling van de smartphone. Of Cellebrite echt het bedrijf is dat achter het hulpmiddel zat, hoeft de FBI niet bekend te maken.

Ontgrendelen

Politiediensten die van Cellebrite gebruik willen maken, moeten de betreffende smartphone naar het Israëlische bedrijf opsturen, schrijft Forbes. Daar omzeilt het bedrijf de versleuteling op een onbekende manier, waarna de politie data van de telefoon kan uitlezen, opslaan en analyseren.

Als Cellebrite de techniek zou verspreiden, zou Apple de tool kunnen analyseren en de methode onschadelijk kunnen maken, zegt een klant van het bedrijf tegen Forbes.

Het hackbedrijf maakt vermoedelijk gebruik van kwetsbaarheden in de versleuteling of de software om de iPhones te ontgrendelen. Deze praktijk wordt gezien als dubieus, omdat deze kwetsbaarheden daarmee blijven bestaan en ook op andere manieren misbruikt kunnen worden.

Foto: Aaron Yoo