‘Centrale banken ondervragen Facebook over Libra-munt’

Facebook, Libra

Facebook en zijn Libra-cryptovaluta worden vandaag ondervraagd door 26 centrale banken. Dat melden bronnen aan de Financial Times, schrijft Reuters. Facebook onthulde zijn cryptovaluta in juni dit jaar, maar er ontstonden ook direct diverse zorgen over.

Facebook wil met de Libra-munt snelle, goedkope betalingen en geldoverschrijvingen voor iedereen ter wereld mogelijk maken. De munt kan gebruikt worden om voor online en offline diensten te betalen.

De Libra Association, een onafhankelijke non-profit in Zwitserland, moet toezicht houden op die munt. Die organisatie bestaat uit Facebook en 27 andere bedrijven, waaronder PayPal, Visa en Mastercard.

Er zijn echter zorgen over het project, waaronder onder overheden in de Europese Unie. Overheden zijn bang dat de digitale munt een risico vormt voor de financiële stabiliteit. Ook kan de munt gebruikt worden voor het witwassen van geld, het financieren van terreur en marktdominantie, stelde de Franse minister van Financiën eerder al. Hij vindt dat de munt niet geautoriseerd kan worden in Europa.

Vragen aan Facebook

Nu willen de centrale banken Facebook en Libra dus ondervragen. Volgens de bronnen van de Financial Times ontmoeten mensen van de 26 banken – waaronder de U.S. Federal Reserve en de Bank of England – vandaag vertegenwoordigers van Libra in het Zwitserse Basel. Daarnaast zijn de oprichters van de munt uitgenodigd.

De vragen gaan in dit geval over de omvang en het ontwerp van de cryptovaluta. Facebook heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Foto: Shutterstock.com