‘ECB moet cryptovaluta Libra van Facebook snel gaan reguleren’

Facebook, Libra

Benoit Coeure, executive board-lid van de Europese Centrale Bank (ECB), stelt dat er snel gehandeld moet worden nu tech-giganten als Facebook het financiële systeem in proberen te komen. Dat stelt Coeure tegenover Bloomberg. Facebook onthulde halverwege juni zijn eigen cryptovaluta Libra, die volgend jaar moet verschijnen.

Volgens Coeure kan het niet gebeuren dat tech-bedrijven financiële diensten ontwikkelen in een “lege ruimte” op het gebied van regelgeving. “We moeten sneller handelen dan dat we tot nu toe konden doen.”

Veel zorgen

De munt van Facebook, Libra, moet gebruikt kunnen worden voor het betalen van online en offline diensten. De munt wordt volgend jaar gelanceerd met diverse partners, samen met een wallet om de valuta in te bewaren. Via die wallet verdient Facebook geld.

Sinds de onthulling van de munt, zijn politici en andere regelgevers druk bezig met het vormen van een reactie. Zo werken de drie belangrijkste financiële regulatoren van Groot-Brittannië samen aan een reactie. In de Verenigde Staten heeft het Congress gevraagd de ontwikkeling te pauzeren tot na een onderzoek. Daar komen ook hoorzittingen.

Volgens Coeure legt de ontwikkeling van digitale munten de tekortkomingen in de bestaande regulering en het falen van het banksysteem om nieuwe technologie bloot. “Al deze projecten zijn een vrij nuttige wake-up call voor regulatoren en publieke autoriteiten, nu ze ons aanmoedigen om vragen te stellen en ze ons mogelijk dwingen om de manier waarop we dingen doen te verbeteren.”

Foto: Shutterstock.com