CEO easyJet: ‘Elektrisch vliegen wordt een realiteit’

EasyJet

Tegenwoordig zijn er talloze elektrische voertuigen, maar vliegtuigen gebruiken stroom nog altijd niet als brandstof. Johan Lundgren, CEO van easyJet, zegt nu echter dat “elektrisch vliegen een realiteit aan het worden is”. Dat meldt Electrek.

Wright Electric kondigde vorig jaar aan te werken aan een commercieel elektrisch vliegtuig. Niet veel later werd een partnerschap met easyJet aangekondigd. En nu zegt de CEO dat er vooruitgang is geboekt en dat hij een toekomst in elektrisch vliegen ziet.

“Elektrisch vliegen is een realiteit aan het worden en we kunnen nu een toekomst zien die niet alleen afhankelijk is van vliegtuigbrandstof”, aldus Lundgren. De planning is om het elektrische vliegtuig volgend jaar al te gaan testen. Daarmee is de eerste stap genomen in de richting van elektrische vliegtuigen voor korte reizen.

Elektrisch vliegtuig

Het eerste vliegtuig is nog vrij klein. Maar Wright Electric heeft als doel om een vliegtuig met 150 zitplekken te maken, die kan concurreren met 737-vliegtuigen voor korte reizen. Die reizen zijn korter dan 482 kilometer. Dat is 30 procent van het totaal aantal vluchten.

De markt is echter groter dan je denkt. Boeing en Airbus hebben vorig jaar bijna 1.000 van die regionale vliegtuigen verkocht, voor ongeveer 90 miljoen dollar per stuk. De brandstof is echter duur, waardoor Wright Electric al snel goedkoper uit kan komen met zijn elektrische vliegtuigen, ook als de startprijs van het voertuig hoger is. Bovendien is het een stuk beter voor het milieu.