Chinese hondeneigenaren krijgen sociale score voor verantwoordelijkheid

Chinese hondeneigenaren

In het oosten van China gelden er strenge regels voor hondeneigenaren. Je moet je hond aan de lijn houden, voorkomen dat hij blaft en achter hem aan opruimen. Om ervoor te zorgen dat Chinese hondeneigenaren zich ook aan die regels houden, is er een scoresysteem opgezet voor de eigenaren, meldt Business Insider.

De afgelopen jaren zijn er diverse systemen voor sociale scores ingesteld in China, waaronder een app in Shanghai die je eerlijkheid bepaald. Ook is de overheid een landelijk, verplicht systeem aan het opzetten dat het gedrag van de populatie monitort en hen een cijfer geeft gebaseerd op hun “sociale credit”.

En nu is er dus ook een systeem voor hondeneigenaren. Dat systeem is iets anders dan de andere in het land, en is bedoeld om het gedrag van mensen te verbeteren. Het programma is in 2017 gelanceerd en laat de politie ook honden in beslag nemen die niet geregistreerd zijn door de staat.

Werking systeem

Het systeem gebruikt de ruim 170 miljoen beveiligingscamera’s met kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning om mensen in de gaten te houden. Als je een hond neemt, krijg je een vergunning met 12 punten. Loop je buiten met je hond zonder dat hij aan de lijn zit, dan gaan er punten vanaf. Voor goede daden, zoals vrijwilligerswerk in een asiel, krijg je juist extra punten.

En het systeem blijkt te werken. Volgens de autoriteiten gebruikte 80 procent van de hondeneigenaren in augustus een riem voor de hond. Ook is er een daling van 65 procent in het aantal klachten over honden die bijten of blaffen. 1.400 eigenaars hebben sinds de invoering van het systeem boetes gekregen of zijn punten kwijtgeraakt.

De mensen die al hun punten kwijtraken, verliezen hun hond. Ook moeten zij een test maken over de regels die vereist zijn om een huisdier te mogen hebben.