chaiOS: linkje laat iOS- en macOS-apparaten vastlopen

Apple Pay iMessage

Is je Apple-apparaat vastgelopen nadat je op een linkje hebt geklikt? Dan kan het zijn dat je slachtoffer bent geworden van de bug chaiOS. Dat meldt 9to5Mac. Als je de link in iMessage opent, ontstaan de problemen.

De link lijkt naar een GitHub-pagina te gaan, maar laat iMessage op zowel macOS als op iOS crashen. Gevolgen? Je telefoon of computer loopt vast, start opnieuw op of krijgt accuproblemen. Volgens 9to5Mac kan de url er ook voor zorgen dat de app van zowel de afzender als de ontvanger vastloopt. Iedere keer als je de app opnieuw opstart, komen de problemen terug.

Op macOS zorgt de gedeelde link op Safari voor crashes. Ook kun je een ronddraaiend strandballetje blijven zien. Maar er werden ook enorme vertragingen in het systeem vastgelegd.

Niet schadelijk

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke bug opduikt. In het verleden is dit wel vaker gebeurd. Vaak zijn de bugs niet schadelijk, maar vooral gebruikt als grappen op sociale media en in berichten. Er wordt echter aangeraden om geen misbruik te maken van de link.