China bouwt eigen ‘Minority Report’ misdaadvoorspeller met big data

Wie herinnert zich Minority Report nog? In de film ging de politie op jacht naar criminelen, nog voordat ze een misdaad hadden gepleegd. De film gebruikte daarvoor helderzienden die konden voorspellen wie bijvoorbeeld een bank wilde overvallen. Hoewel je waarschijnlijk geen telepathische mensen in China zult aantreffen, werkt het land wel aan een vergelijkbaar initiatief. De Chinese overheid wil namelijk data gaan gebruiken om mogelijke misdaden te voorspellen en verijdelen.

China gaat een kunstmatige intelligentie gebruiken om grote hoeveelheden data te analyseren, om zo bijvoorbeeld bepaalde gezichten in videobeelden te herkennen. Op basis daarvan kan een computer bepaalde links gaan leggen. Ziet de camera een mogelijke verdachte lopen, terwijl iets verderop een groot overheidsevenement plaatsvindt? Dan zal de computer dit als een mogelijk terroristische dreiging zien. De politie kan vervolgens ingrijpen om de potentiële misdaad te voorkomen.

Op papier kan dit slimme computersysteem veel goeds betekenen – China zegt het vooral te willen gebruiken om aanslagen op grote evenementen te voorkomen. Het zou alleen makkelijk zijn om hier ook misbruik van te maken. Het land heeft recent zijn wetten veranderd waardoor spionage op burgers makkelijker is geworden, iets waar gebruik van wordt gemaakt voor het nieuwe misdaadvoorspellende platform. In een land als China zou ditzelfde systeem wellicht ooit gebruikt kunnen worden om ook dissidenten op te sporen, iets waar we wat minder blij van zouden worden.