Chinese hackers stelen meer dan 4 miljoen patiëntendossiers

Een Chinees hackerscollectief heeft beslag weten te leggen op de dossiers van zo’n 4.5 miljoen patiënten van Amerikaanse ziekenhuizen. Het is de tweede keer in korte tijd dat er zo’n berg aan informatie wordt buitgemaakt.

Het Amerikaanse Community Health Systems, dat in totaal meer dan 200 ziekenhuizen in 29 staten bediend, maakte gisteren melding van de inbraak.

Volgens de  officiële aanklacht onderging het bedrijf een serie van aanvallen in zowel april als juni van dit jaar. Alle signalen wijzen naar een samenwerkingsverband dat aanvalt vanuit China.

Community Health maakt verder duidelijk dat er geen medische gegevens zijn buitgemaakt, maar dat de gestolen dataset  vooral standaard gegevens als naam en geboortedatum bevat. Desalniettemin bevat de set wel die gegevens van 4.5 miljoen (internationale) patiënten die de afgelopen 5 jaar in een ziekenhuis zijn behandeld.

Saillant in de officiële aanklacht is de term ‘Advanced Persistent Threat’. Deze term kreeg vorig jaar veel aandacht toen een beveiligingsbedrijf hem gebruikte om aanvalstechnieken van de Chinese overheid op Westerse bedrijven te omschrijven.

Hoewel de Chinese overheid die aanvallen altijd heeft ontkent, heeft het de spanning tussen de VS en China geen goed gedaan en wordt het rapport nog steeds gezien als lichtend voorbeeld van ‘cyber terreur’.

Mocht je in de afgelopen vijf jaar behandeld zijn in een Amerikaans ziekenhuis en willen checken of je gegevens mogelijk buit zijn gemaakt? Check dan hier het overzicht van ‘geraakte’ ziekenhuizen.