Chinese politie gebruikt brillen met gezichtsherkenning

De Chinese treinpolitie maakt gebruik van slimme brillen met gezichtsherkenning om verdachte personen aan te houden. Op dit moment werkt alleen de politie in de stad Zhengzhou met de brillen, die eerder dit jaar geïntroduceerd werden. Dat meldt Business Insider.

Wu Fei, de CEO van het bedrijf dat de brillen ontwikkelde, vertelde tegenover The Wall Street Journal dat een gezicht binnen 100 milliseconden herkend wordt uit een database van 10.000. Tot nu toe zijn zeven mensen opgepakt voor eerdere vergrijpen. Er zijn 26 mensen aangehouden omdat ze met valse papieren reisden.

Landelijke database

In China is het verplicht om met een ID te reizen. Zo worden mensen die schulden hebben geweerd uit de hogesnelheidstreinen. Ook blijven minderheden die vaak geen papieren hebben, op deze manier minder mobiel.

De pilot met de smart glasses is onderdeel van een programma van de Chinese overheid om een landelijke database aan te leggen met de gegevens van alle 1,3 miljard Chinese burgers. Tegen die tijd moet het mogelijk zijn om ieder gezicht binnen drie seconden te herkennen.

De afbeelding bij dit artikel is onderdeel van het Publieke Domein en via Wikimedia beschikbaar gesteld door Daderot