‘CIA bereidt hack bij de Russische overheid voor’

Het Witte Huis overweegt een geheime, internetaanval tegen Rusland, schrijft NBC op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. De actie zou wraak zijn vanwege de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Vorige week werd Rusland formeel beschuldigd van de hacks op de Democratische partij.

Bij deze hacks werden e-mails van de Democratische partij, waar Hillary Clinton de presidentskandidaat is, openbaar gemaakt. De veiligheidsdiensten Homeland Security en CIA zeiden vorige week dat alleen hooggeplaatste Russische officials deze aanvallen goed hadden kunnen keuren.

Nu lijkt het er dus op dat de VS wraak gaat nemen. Huidige en voormalige ambtenaren die directe kennis hebben van de situatie bij de CIA zeggen dat ze gevraagd zijn om opties te leveren voor een grote clandestine internetaanval. Deze aanval is ontworpen om de top van het Kremlin, specifiek president Vladimir Putin en hooggeplaatste functionarissen, lastig te vallen en in verlegenheid te brengen. Een clandestine aanval is een aanval die over het algemeen niet opgemerkt wordt door het publiek of door de vijand.

Wat de CIA precies gaat doen, is niet bekend. Wel zeggen de bronnen dat de dienst al bezig is met het openen van digitale deuren, het vaststellen van doelen en andere voorbereidingen treft. Ook zouden ze al een aantal documenten hebben verzameld die ‘onsmakelijke’ tactieken van de Russische president naar buiten zouden brengen. Zo zou er informatie zijn die laat zien hoeveel geld de Russische top buiten het land verplaatst.

Of de aanval ook echt doorgaat, is aan president Obama. De Amerikaanse top zou op dit moment verdeelde meningen hebben over die beslissing.