CliniCloud ontwikkelt slimme digitale stethoscoop en thermometer

Het overkomt ons allemaal wel eens; we gaan met klachten naar de huisarts, maar achteraf gezien heeft de huisarts niets kunnen doen. Natuurlijk zijn we gerustgesteld, maar dat kan handiger zo dacht CliniCloud.

Om onnodige bezoeken aan de huisarts te voorkomen heeft CliniCloud een stethoscoop en een thermometer ontwikkeld die je kunt verbinden met een smartphone, waardoor je de ‘simpele’ tests thuis kunt uitvoeren.

Het bedrijf ontwikkelde een zogenaamde ‘no-contact’ thermometer, die je niet langer tegen het lichaam aan hoeft te houden. Op het moment dat je de temperatuur wilt meten, dien je het rechthoekige kastje dichtbij het voorhoofd te houden. Via een LED-lampje koppelt de thermometer terug of je op de meest optimale plek meet. Zo geldt: hoe feller het lampje brandt, hoe nauwkeuriger de meting.

Daarnaast stuurt de thermometer via Bluetooth de resultaten door naar de bijbehorende smartphone-app, waardoor het gebruikers de mogelijkheid geeft om een eigen dossier op te bouwen. Via het overzicht kunnen gebruikers (en huisartsen) eenvoudig inzien hoe de lichaamstemperatuur zich verhoudt over een langere periode.

3042661-slide-s-2-with-this-smartphone-linked-stethoscope-and

Stethoscoop

Naast de thermometer heeft CliniCloud ook een digitale stethoscoop ontwikkeld. Gebruikers dienen de stethoscoop via een kabeltje te verbinden aan een smartphone, waarna het de hartslag en ademhaling kan registreren. De bijbehorende app toont vervolgens exact welke hartslag het heeft gemeten en of er afwijkingen zijn gevonden in de ademhaling. Daarnaast slaat de app de meting op als audiofragment, waardoor gebruikers bij twijfel het fragment aan de arts kunnen laten luisteren.

CliniCloud hoopt met de twee producten de eerste fase van de zorg over te kunnen nemen. Oprichter Andrew Lin zegt hierover het volgende:

Personen zijn met de producten in staat om de eerste tests thuis of in een andere comfortabele omgeving te verrichten. Op basis van de uitkomsten zullen veel gebruikers gerustgesteld worden, waardoor zij niet onnodig naar de huisarts hoeven. Blijkt uit de tests dat er echt iets aan de hand is, dan kunnen zij alsnog naar de huisarts.

Daarnaast geeft Lin aan dat het bijhouden van de data een uitkomst is voor de huisartsen. Doordat ‘patiënten’ zelf allerlei gegevens kunnen registeren en opslaan is het voor de huisarts mogelijk om de gezondheid over een langere periode in te zien. Hierdoor komen ‘onontdekte’ kwaaltjes eerder naar boven, zo stelt Lin.

Op dit moment zijn de producten nog in ontwikkeling, maar vanaf juli zullen de eerste exemplaren worden verscheept. De producten zijn te koop in een ‘gezondheidskit’ voor 129 dollar.

CliniCloud is echter niet de eerste die een slimme thermometer op de markt wil brengen. Eerder zagen we al diverse slimme thermometers waaronder de Wishbone, de Swaive en de Kinsa.