Nog dit jaar kun je je auto zelfrijdend maken voor minder dan 1000 euro

We weten al een tijdje dat voormalig iPhone-hacker George ‘Geohot’ Hotz werkt aan een zelfrijdende auto. Hij startte de ontwikkeling in zijn garage en leerde het systeem rijden, door simpelweg heel veel kilometers te maken. Vervolgens begon hij het bedrijf Comma.ai.

De bedoeling is nu dat consumenten nog dit jaar met zijn systeem de weg op gaan. De hacker zegt dat hij vanaf eind dit jaar zijn zelfrijdende-autokit wil gaan verkopen. De Comma One is slechts deels zelfrijdend, je kunt je handen niet van het stuur halen, maar biedt wel de middelen om je bestaande auto iets autonomer te maken.

De Comma One zal 999 dollar (890 euro) kosten, en kan bij de voorruit worden bevestigd. Het apparaat heeft een camera en communiceert met de sensoren die al in je auto zitten om te helpen met bijvoorbeeld parkeren. Oudere auto’s werken hierdoor niet met de kit. Naast de aanschaf van het apparaat betaal je maandelijks 24 dollar abonnementskosten.

Tesla Autopilot

Volgens Hotz is de autokit ongeveer op het niveau van Tesla’s Autopilot, die al wordt gebruikt om autonoom op de snelweg te rijden. De kit zou daarom slim genoeg zijn om van het Amerikaanse Mountain View naar San Francisco te rijden, zonder dat je iets in de auto hoeft aan te raken, verklaarde Hotz op het congres TechCrunch Disrupt SF.

Dat klinkt allemaal gaaf, maar er is genoeg reden om voorzichtig. te blijven. De belofte van een systeem op het niveau van Tesla’s Autopilot is immers indrukwekkend, maar zelfs dit Tesla-systeem is nog niet foutloos. Zo zijn en worden er inmiddels meerdere ongelukken met een Tesla onderzocht – al stelt het autobedrijf dat het aantal ongelukken nog steeds lager ligt dan bij menselijke bestuurders. Sowieso geldt bij Tesla’s Autopilot, net als bij het systeem van Comma One, dat je als bestuurder altijd moet blijven opletten.