Je kunt je iPhone, iPad en Apple Watch nu updaten: iOS 10 en watchOS 3 zijn beschikbaar

iOS 10 downloaden

Goed nieuws voor iedereen met iPhone, iPad of Apple Watch. De jaarlijkse grote software update van Apple is beschikbaar. Je kunt iOS 10 downloaden en ook watchOS 3 is uitgekomen voor de Apple Watch. Het zijn allebei gratis software updates.

iOS 10 downloaden

iOS 10 bevat een heleboel vernieuwingen. Je merkt de verandering al meteen als je je iPhone aanzet: het lockscreen ziet er anders uit. Hierop kunnen voortaan widgets worden getoond en je kunt makkelijker aan de slag met notificaties zonder dat je de bijbehorende app eerst opent vanaf je homescreen.

Een andere belangrijke vernieuwing vind je in iMessage. Die app is uitgebreid met een heleboel nieuwe, leuke functies, zoals allerhande animaties. Maar daarnaast kunnen ook ontwikkelaars aan de slag met de chatapp van Apple. Zij kunnen apps ontwikkelen voor iMessage. Daarbij moet je denken aan apps voor het versturen van stickers en gifjes, maar ook om bijvoorbeeld eten te bestellen of geld over te maken.

Ook Siri is deels opengegooid voor ontwikkelaars, waardoor die dienst nieuwe mogelijkheden krijgt. Apple Music is compleet vernieuwd en er komt een special Home-app om smart-home-apparaten via HomeKit aan te sturen. Een compleet overzicht van de vernieuwingen in iOS 10 vind je in dit artikel.

Je kunt iOS 10 downloaden als je minimaal een iPhone 5 hebt. Op de iPad kun je iOS 10 downloaden vanaf de iPad mini 2, alle Air en Pro-modellen en voor de laatste generatie gewone iPad, de iPad 4. Ga naar Instellingen > Software-update om iOS 10 te installeren. Het kan vlak na de release wel erg druk zijn en daardoor lang duren of niet werken.

watchOS 3 downloaden

watchOS 3 downloaden

Ook de Apple Watch krijgt een broodnodige update. De interface gaat flink op de schop. Voortaan open je met één druk op de knop een dock met je favoriete apps. Deze werken direct doordat ze in de achtergrond worden bijgewerkt. Daarmee moet een einde komen aan de trage ladende apps. De ‘snelle blik’ of ‘glances’ die je omhoog kon swipen verdwijnen hierdoor. In plaats daarvoor krijg je een handig control center om bijvoorbeeld je horloge in flight mode te zetten.

Andere vernieuwingen zijn een sociale functie in de Activiteiten-app. Je kunt een competitie starten met je vrienden wie de meeste kcal’en verbrandt. Met de nieuwe app Breath kun je ademhalingsoefeningen doen om te ontspannen. En voor de Mac-gebruikers handig: voortaan ontgrendeld je Mac automatisch als je een Apple Watch draagt. Hiervoor is wel MacOS Sierra nodig en die update komt pas over een week beschikbaar. Een compleet overzicht van de vernieuwingen vind je in dit artikel.

WatchOS 3 downloaden doe je vanuit de Watch-app op je iPhone. Je vindt de update onder Algemeen > Software-update. Houd er rekening mee dat je Apple Watch opgeladen moet zijn om hem te kunnen updaten. Daarnaast kan het vlak na de release erg druk zijn en kan het updaten daardoor lang duren of niet werken.