Door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kunnen computers een bewustzijn krijgen en hebben ze misschien wel een soort ‘mensenrechten’ nodig. Dat stelt Marcus du Sautoy, hoogleraar op het gebied van het publieke begrip van wetenschap aan Oxford, in een boek wat hij over dit onderwerp schreef.
In een interview met The Telegraph zegt hij:
Het fascinerend is dat bewustzijn lange tijd iets was waar niemand mee bezig was, omdat we niet wisten hoe we het konden meten. We bevinden ons nu in de gouden eeuw.
Wetenschappers ontwikkelen namelijk een manier om de mate van bewustzijn in de hersenen te meten, maar deze methode werkt ook voor neurale netwerken. Du Sautoy denkt dat we toewerken naar een keerpunt, waarbij je kunt gaan spreken van technologie ‘levend’ is. En op dat moment zouden we dan ook rechten moeten introduceren voor deze technologie, zo stelt hij.
De afgelopen jaren zijn er veel wetenschappers en mensen uit de tech-industrie geweest die hebben gewaarschuwd voor de risico’s van kunstmatige intelligentie. Als deze een bewustzijn ontwikkelt, kan het zich ook tegen mensen keren. Onder meer Stephan Hawking, Bill Gates en Elon Musk horen bij deze groep.