Concurrentie voor Google Photos: Pholio laat je foto’s opslaan en doorzoeken met AI

Pholio

Een startup uit Londen heeft een apparaat gemaakt dat de directe concurrentie met Google Photos aangaat. De zogenaamde Pholio kan namelijk een back-up maken van je foto’s en video’s en ze doorzoekbaar maken. Dat meldt het gelijkname bedrijf.

Groot verschil met Google Photos is dat Pholio al je foto’s en video’s privé houdt en niet op de servers van een bedrijf zet. In het apparaat kun je 500GB aan content kwijt, al is er ook een pro-versie met 2TB aan opslag. De Pholio werkt met zowel pc’s als Mac’s, en met tablets en smartphones.

Zodra je je foto’s en video’s op de Pholio hebt staan, kan een ingebouwd algoritme de precieze foto’s waar je naar zoekt vinden. Dit doet het algoritme op basis van 20.000 ingebouwde beschrijvingen. Daarnaast kun je de software ook aanpassen en trainen om nieuwe beschrijvingen te leren kennen.

Het maken van een back-up is eenvoudig. Je sluit het apparaat simpelweg aan op je computer of smartphone, waarop er automatisch een back-up gemaakt wordt. De Pholio kan verder je foto’s opslaan in hun originele resolutie, maar je kunt ook voor een “optimaal format” kiezen. Dan wordt er een versie met een lagere resolutie (en dus minder groot) gemaakt. De foto’s worden dan 3 tot 4MB groot, video’s krijgen een resolutie van 720p.

Kickstarter

Het apparaat staat op dit moment op Kickstarter, waar het 95.653 pond (107.296 euro) wil ophalen. Op het moment van schrijven heeft het bedrijf ruim 8.000 pond (8.973 euro) binnen. Het standaardmodel kun je vanaf 199 pond (223 euro) aanschaffen, de pro-versie voor 399 pond (447 euro). Vanaf maart moet de Pholio naar ieder land ter wereld verscheept worden.