Congres VS trekt uitspraak FBI over ontgrendelen smartphones in twijfel

Het Congres in Amerika trekt een uitspraak van FBI-directeur Christopher Wray in twijfel. Hij beweerde in januari dat de FBI vorig jaar bijna 7.800 smartphones niet kon ontgrendelen vanwege de versleuteling. Maar tien Congresleden zeggen in een brief dit aantal “zeer twijfelachtig” te vinden. Dat meldt NU.nl.

Recent zijn er berichten verschenen dat de bedrijven Cellebrite en Grayshift in staat zijn om de versleuteling van iPhones met de meest recente versie van iOS ongedaan kunnen maken of te omzeilen. Dat heeft bij de Congresleden nu voor twijfel gezorgd.

Daarnaast benoemen de Congresleden een rapport waarin een inspecteur concludeert dat de FBI niet voldoende zijn best deed om derde partijen om hulp te vragen om de smartphone van een terrorist te kraken.

Apple

Toen ging het om de iPhone 5C van de man die in december 2015 een aanslag pleegde op een verzorgingstehuis in Californië. De FBI klopte toen bij Apple aan om hulp te krijgen bij het ontgrendelen van de iPhone van de terrorist. Apple weigerde omdat ze daarmee de privacy van hun klanten op het spel zouden zetten. Uiteindelijk wist de FBI zonder hulp van Apple de telefoon te kraken.

Nu willen Congresleden van Wray weten of het volgens hem mogelijk is om vrijwel iedere smartphone te kraken. Mocht dit niet zo zijn, dan willen de politici weten waren de methodes van Cellebrite en Grayshift niet toereikend zijn.