Consumentenbond: ‘Refurbished iPhone is lang niet altijd ‘zo goed als nieuw”

iPhone 6S met 3D Touch

Een refurbished iPhone is lang niet altijd ‘zo goed als nieuw’, zoals verkopers vaak beweren. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Een refurbished smartphone is een tweedehands toestel dat door een tussenhandelaar op een aantal gebieden wordt opgeknapt.

Voor de test kocht de Consumentenbond twee iPhone 6s-modellen met 16 GB bij negen verschillende winkels. Een refurbished toestel is vaak in meerdere condities te koop. Hoe beter de tussenhandelaar het toestel opknapt, hoe meer je betaalt. De Consumentenbond koos in elke gevallen de best opgelapte iPhone.

Prijs

De Consumentenbond oordeelt dat je de ‘korting’ van een refurbished iPhone zich in veel gevallen niet verhoudt tot de staat van het toestel. Een nieuwe iPhone 6s is voor 499 euro te koop. Aanbieders van een opgelapt tweedehands model met voor 389 euro (28 procent ‘korting’) tot 459 euro (9 procent ‘korting’).

In zes gevallen oordeelde de Consumentenbond dat het refurbished model een goede deal is geweest. Deze toestellen waren minimaal 60 euro goedkoper dan een nieuw model en scoorden goed op de accu, de camera’s, het scherm en de oplader.

Opvallend is dat bij twee aanbieders de refurbished iPhone 6s in een andere kleur juist slecht scoorde. Een grijze iPhone van dezelfde aanbieder kreeg zelfs vier sterren, terwijl de zilveren maar twee sterren kreeg.

Daaruit concludeert de Consumentenbond dat het kopen van een refurbished iPhone vooral een ‘flinke gok’ is.