Consumentenbond verliest kort geding tegen Samsung over updaten smartphones

De Consumentenbond spande in januari een kort geding aan tegen Samsung, omdat de consumentorganisatie vindt dat het bedrijf tijdens een te korte periode Android-updates aanbiedt. De NOS laat vandaag weten dat de Consumentenbond het kort geding tegen Samsung heeft verloren.

De Consumentbond vindt dat je als gebruiker tot twee jaar na de aankoop recht hebt op beveiligingsupdates omdat deze anders makkelijker te hacken zijn. Samsung garandeert deze updates slechts tot twee jaar na de introductie van het toestel. En sommige updates zijn meer dan twee jaar lang te kopen en die koop je dus al zonder dat je ooit nog een update krijgt.

De rechter bepaalde echter dat de zaak “geen spoedeisend belang had en zouden de financiële gevolgen voor Samsung, als het telefoons veel langer van updates moet voorzien, enorm zijn”. Door het verliezen van de zaak hoeft Samsung telefoons niet tot twee jaar na na aankoop te ondersteunen.

Bart Combee van de Consusmentenbond overweegt nu om een bodemprocedure aan te spannen. Volgens hem blijft het een probleem dat meer dan 80 procent van de Samsung-telefoons niet de meest recente Android-versie heeft.