Contactloos betalen rukt op: ‘helft elektronische transacties contactloos’

Contactloos betalen bestaat al enige tijd, maar blijft in Europa maar oprukken. Volgens nieuw onderzoek van Mastercard is het aantal contactloze transacties tussen januari en augustus dit jaar met gemiddeld 97 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In ruim vijftien landen binnen Europa is meer dan de helft van alle winkeltransacties zelfs al contactloos. Dit is het geval in onder meer Denemarken, Kroatië, Griekenland, Hongarije, Nederland, Polen en Rusland. Volgens het bedrijf gaat die groei waarschijnlijk door, onder meer omdat alle betaalterminals in Europa in 2020 geschikt zijn voor contactloos betalen.

Ook vinden steeds meer consumenten dat de technologie net zo veilig of zelfs nog veiliger is dan andere manieren van betalen Dat kan ook een reden zijn voor de sterke groei.

Nederland

Zoals gezegd wordt er in Nederland ook veel contactloos betaald. Ruim de helft (51 procent) van alle bankpasbetalingen in ons land is sinds juni dit jaar contactloos. Ten opzichte van 2017 is er een toename van 77 procent in contactloze betalingen. Daarbij gebruiken we met name een Maestro-pas.

Inmiddels is dan ook 90 procent van de bankpassen in Nederland geschikt voor contactloos betalen. 49 procent wordt minimaal een keer per jaar gebruikt.