Crowdfunding voor rechtszaak tegen maaltijdbezorger Deliveroo

Een crowdfunding moet ervoor zorgen dat een maaltijdbezorger naar de rechter kan om zijn werkgever Deliveroo aan te klagen. Dat schrijft RTL Nieuws. De 19-jarige student wil met de rechtszaak voorkomen dat hij gedwongen als zzp’er aan de slag moet om voor Deliveroo te blijven werken. Vakbond FNV en de PvdA steunen het initiatief.

Deliveroo wil van alle bezorgers, ook die nu in dienst zijn, vanaf februari zzp’ers maken. Volgens het bedrijf kunnen zij daardoor flexibeler werken en meer verdienen. Een groep bezorgers voelt zich echter benadeeld. Zelfstandig ondernemers genieten namelijk niet van dezelfde rechten en voordelen als werknemers. De bezorgde bezorgers hebben zich verenigd in een ‘Riders Union’.

De 19-jarige bezorger Sytze Ferwerda – tevens bestuurslid van de jongerenorganisatie van de PvdA in Amsterdam – wil nu naar de rechter stappen om voor Deliveroo te kunnen blijven werken, zonder zzp’er te worden. Om die stap te maken, moet middels een crowdfunding 7.500 euro opgehaald worden.

Rondetafelgesprek

Gisteren voerde een groep Deliveroo-bezorgers actie bij het kantoor van het bedrijf in Amsterdam. Deze ochtend vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats. Daarin komen werknemers, bedrijven en experts aan het woord. Deliveroo is als werkgever niet aanwezig, maar heeft in een vooraf ingediend document wel zijn standpunt kenbaar gemaakt.

Daarin schrijft de maaltijdbezorger dat de zzp-constructie volgens de Nederlandse wet de enige manier is om de bezorgers flexibiliteit te bieden. Ook schrijft Deliveroo dat het bedrijf openstaat voor wetgeving waarbij het bedrijf zelfstandigen meer zekerheid kan bieden.

Update: Dit artikel is aangepast om de bestuursfunctie van Ferwerda bij de jongerenorganisatie van de PvdA in Amsterdam te benoemen.