D66, VVD en CDA willen apart onderzoeksinstituut voor cybersecurity

D66, VVD en CDA willen dat er een apart onderzoeksinstituut komt voor digitale veiligheid. Dat heeft D66-Kamerlid Kees Verhoeven tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie en Veiligheid (J&V) gezegd. Volgens D66 is het instituut nodig, omdat Nederland “gevaarlijk achterloopt als het aankomt op onderzoek naar cybersecurity”.

Daarnaast komen bestaand onderzoek en expertise nu “nergens samen”, aldus D66. “Willen we klaar zijn voor digitale aanvallen, vanuit welk land of persoon dan ook, moeten we voorop gaan lopen, cruciale technologie uitvinden én talentvolle onderzoekers hier houden. Dat vereist een cybersecurity onderzoeksinstituut op eigen bodem”, zegt Verhoeven.

Verhoeven vraagt minister Grapperhaus van J&V om te kijken naar mogelijkheden om het onderzoeksinstituut op te richten. Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven zouden hier in moeten kunnen investeren.

“Het is cruciaal dat we de praktijk, de kennis van bedrijven en universiteiten én de investeringen van dit kabinet in digitale veiligheid en onderzoek samenbrengen. Het is nu te versnipperd. We moeten voorop gaan lopen, niet achteraan blijven hangen”, aldus het Kamerlid.

Meer geld voor onderzoeksgroepen

Ook wil D66 meer geld voor bestaande onderzoeksgroepen die zich op cybersecurity richten. Verder wil de partij dat bestaande middelen voor cybersecurity gebundeld worden. “We moeten voorkomen dat topspecialisten in cybersecurity naar het buitenland vertrekken.”