Daar gaat je baan: De eerste robot-advocaat is aangenomen

De pakweg 50 advocaten van het Amerikaanse advocatenbureau Baker & Hostetler mogen binnenkort een bijzondere nieuwe collega begroeten. Soort van, want Ross, de nieuwste aanwinst van het bedrijf, is ’s werelds eerste advocaat op basis van kunstmatige intelligentie.

Baker & Hostetler zullen Ross vooral gaan inzetten voor de tak binnen hun kantoor die zich bezighoudt met faillissementen. Overigens zal Ross zijn aandacht moeten gaan verdelen, want ook andere advocatenkantoren in de VS hebben zich van zijn diensten verzekerd, zo laat de oprichter van Ross, Andrew Arruda weten.

Ross is de eerste kunstmatig intelligente advocaat, gebouwd op IBM’s cognitieve computer Watson. De algoritmes van Ross zijn daardoor instaat om menselijke vragen te begrijpen en te beantwoorden met een hypothese die aangevuld wordt door referenties en citaten uit de vele duizenden zaken die gelijkenis tonen. Daarnaast leert Ross met elke interactie en wordt hij steeds sneller in het beantwoorden.

“Je stelt Ross een vraag zoals je ook je collega een vraag zou sturen. Echter, om tot een antwoord te komen, zoekt hij razendsnel door alle wetboeken en regelgevingen en legt hij kruisverbanden naar andere zaken”, zo laat Arruda weten. Daarnaast houdt Ross ook het laatste nieuws voor je in de gaten: is er een zaak die interessant voor jou branche is, slaat hij deze op en stelt hij je daarvan op de hoogte.

Een woordvoerder van Baker & Hostetler laat weten dat Ross al sinds de eerste samenwerkingen een bijzonder waardevolle collega bleek: “Al vanaf de eerste tests helpt het systeem ons om sneller tot een gericht voorstel te komen voor onze cliënten”.

Die worden dan overigens nog wel steeds geholpen door een bijzondere menselijke advocaat in het verdere verloop van hun zaak.