Opnieuw bank gehackt via systeem dat betalingsverkeer regelt

Voor de tweede keer in korte tijd is er een back gehackt via SWIFT. Dat is het systeem dat het betalingsverkeer regelt tussen alle banken wereldwijd. Vorige maand werd de nationale bank van Bangladesh slachtoffer van een malware-aanval via dit systeem. Nu is een commerciële bank uit Vietnam de pineut. Dat schrijft Reuters.

Het is nog onduidelijk om welk bank het precies gaat. Ook is niet bekend of de criminelen daadwerkelijk geld hebben weten te stelen met de hack. In Bangladesh werd vorige maand ongeveer 81 miljoen dollar buitgemaakt.

Sony-hack

De aanval is opmerkelijk omdat het beveiligingsprobleem in SWIFT zou zijn opgelost na de aanval in Bangladesh. Het is nog onduidelijk wie er achter beide aanvallen zitten en of dat dezelfde internetcriminelen zijn. Volgens beveiligingsbedrijf BAE Systems zijn de aanvallen gelinkt aan de hack bij de filmstudio’s van Sony twee jaar geleden. De VS heeft altijd gezegd dat Noord-Korea achter die aanval zat.

Het is te kort door de mocht om nu te concluderen dat Noord-Korea ook iets te maken heeft met de hacks van de banken. Mogelijk zijn de aanvallen aan elkaar gelinkt doordat bijvoorbeeld de code van de malware is doorverkocht.

De tweede hack in korte tijd geeft in ieder geval aan dat SWIFT nog steeds niet veilig is. En dat brengt risico met zich mee, want 11.000 financiële instellingen over heel de wereld gebruiken dat systeem, inclusief de banken in Nederland. Volgens de onderzoekers van BAE Systems is de kans groot dat de hackers nog steeds toegang hebben tot SWIFT. Het systeem zou ook al veel vaker zijn gebruikt voor aanvallen van hackers en ze zouden binnenkort opnieuw kunnen toeslaan.