Dankzij deze robotarm kunnen we straks drie dingen tegelijk

De mogelijkheden van robotica worden steeds groter. Multitask-fanaten zullen behoorlijk blij zijn met de functionaliteit van de robotarm die op dit moment wordt ontwikkeld in Londen, want zo kun je naast je eigen ledematen nog een extra arm gebruiken.

De robotarm is namelijk met je ogen te besturen, zodat je nauwelijks hoeft na te denken bij de bediening. De arm is ontwikkeld door wetenschappers van het Imperial College in Londen, zo meldt Reuters vandaag. De bijbehorende software volgt de kijkrichting van je ogen en bepaalt aan de hand daarvan hoe de robotarm moet bewegen, meldt Reuters. Zo slaagde een van de wetenschappers erin om koffie te drinken, een broodje te eten én een schilderij te maken met de robotarm.

“De besturing is erg intuïtief, dus ik hoef nauwelijks na te denken als ik de arm wil besturen”, aldus Sabina Dziemian, een van de wetenschappers die bij het project betrokken is. “Als ik iets wil schilderen, hoef ik alleen maar aan het onderwerp en de kleur te denken. Ik keek bijvoorbeeld naar de kleur die ik zocht, waardoor de software dat uit kon lezen. Je hoeft dus maar heel weinig te oefenen om de arm succesvol te bedienen.”

De robotarm is niet alleen bedoeld voor mensen die hun eigen armen niet goed meer kunnen gebruiken, maar ook voor mensen die simpelweg een extra paar handen nodig hebben. “Onze techniek is zeer bruikbaar voor mensen met een handicap, maar je kunt de arm ook gebruiken als je iemand zoekt die je een handje kan helpen”, aldus Dziemian.