Daredevil, Loki en een nieuwe Avengers-film: Marvel kondigt Phase 5 en 6 aan

The Falcon and the Winter Soldier, Marvel Phase 5

Marvel Phase 4 komt nu toch echt bijna tot een einde. En gelukkig wisten we al dat er best wat voor Phase 5 op de planning staat. Maar tijdens San Diego Comic Con is duidelijk geworden dat er wat veranderd is in de planning van de verschillende fases van de Marvel Cinematic Universe. Marvel-baas Kevin Feige kondigde namelijk onder meer aan dat Ant-Man and the Wasp: Quantumania de start van Marvel Phase 5 wordt. En ook over Phase 6 werd al veel uit de doeken gedaan.

De planning van Marvel voor de komende paar jaar was al deels bekend. Zo wisten we al dat Black Panther: Wakanda Forever op 17 februari uitkomt, gevolgd door Ant-Man and the Wasp: Quantumania op 17 februari 2023, The Marvels op 28 juli 2023 en Guardians of the Galaxy Vol. 3 op 5 mei 2023. Maar tot nu toe dachten we dat al deze films – net als de series She-Hulk, I Am Groot, Secret Invasion, Ironheart en Armor Wars – nog tot Phase 4 zouden toebehoren. En dat blijkt nu niet meer het geval.

Kevin Feige kondigde dit weekend tijdens San Diego Comic Con groots aan dat Black Panther: Wakanda Forever het einde gaat zijn van Phase 4. Al die andere films en series worden dus verschoven naar Marvel Phase 5. En in die fase blijken ook een aantal geheel nieuwe projecten te zitten, zoals de Secret Invasion-serie, een nieuwe Captain America-film én een nieuwe serie rondom Daredevil, schrijft Polygon.

Overigens heeft dit deel van de Marvel Cinematic Universe-tijdlijn ook een overkoepelende naam gekregen, net als het vorige deel van de tijdlijn. Waar Phase 1, 2 en 3 samen bekendstaan als de Infinity Saga, vormen Phase 4, 5 en 6 de Multiverse Saga.

De tijdlijn van Marvel Phase 5

Dus wat verschijnt wanneer? Daar hebben we gelukkig het antwoord op. Marvel Phase 5 gaat nu dus van start met de nieuwe Ant-Man-film, die nog steeds op 17 februari in de bioscoop verschijnt. In de lente van 2023 volgt vervolgens de serie Secret Invasion, die naar Disney+ komt. Deze serie gaat over Nick Fury en de Skrull Talos, die inmiddels ontdekt hebben dat de Skrulls hoge posities hebben overgenomen op aarde. De twee werken samen om dit probleem aan te pakken.

In mei zien we dan Guardians of the Galaxy, Vol. 3, wat de laatste film wordt voor dit team, zo is nu duidelijk. Veel over de film is nog niet bekend, al weten we wel dat de focus op Rocket ligt. In de zomer volgt dan Echo, ook weer en serie op Disney+. Deze serie gaat over Maya Lopez, die we al leerden kennen tijdens de serie Hawkeye. En in diezelfde zomer volgt ook het tweede seizoen van Loki. Op 28 juli krijgen we dan eindelijk een vervolg op Captain Marvel én op Ms. Marvel. De twee vrouwen komen in de nieuwe film The Marvels samen, maar we weten helaas verder nog weinig over het plot.

In de herfst van 2023 komt een langverwachte film eindelijk naar het witte doek: Blade. Op 3 november 2023 zien we de reboot van de bekende superheld, met Mahershala Ali in de hoofdrol. Verder zien we in de herfst de serie Iron Heart, over een jonge engineering-student genaamd Riri Williams, die een pak maakt dat erg veel lijkt op die van Iron Man. We zien Riri overigens al eerder heel even langskomen, namelijk in Black Panther: Wakanda Forever.

WandaVision Agnes

Agatha Harkness in WandaVision. Foto: Marvel/Disney+

In de winter van 2023 volgt een andere langverwacht project: Agatha: Coven of Chaos. Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze Disney+-serie over Agatha Harkness, die we in WandaVision leerden kennen. En ook in 2024 gaat Phase 5 verder, te beginnen met de serie Daredevil Born Again. Deze serie – die in de lente start – brengt Charlie Cox terug in de rol van Daredevil.

In mei 2024 volgt dan ook eindelijk weer een nieuwe Captain America-film, deze keer met Sam Wilson als Captain America. De film heet Captain America New World Order en is op 3 mei op het witte doek te zien. Op 26 juli volgt tot slot dan de film Thuderbolts, wat gaat over een team van superhelden die tot inkeer zijn gekomen. En daarmee sluit Marvel Phase 5 af.

Phase 6: Fantastic Four en Avengers

Maar daarmee houdt het nieuws nog niet op! Kevin Feige lichtte namelijk ook vast een tipje van de sluier voor Phase 6. Die gaat op 8 november 2024 van start met een geheel nieuwe Fantastic Four-film. Die film zit er al een hele tijd aan te komen, zeker nu we in Doctor Strange in the Multiverse of Madness al een cameo van Reid Richards zagen. En nu is dus eindelijk duidelijk wanneer die film komt.

Daarnaast verschijnt op 2 mei 2025 eindelijk weer een Avengers-film, namelijk Avengers: The Kang Dynasty. Dit is de eerste film in een tweedelige afsluiting van Phase 6, net zoals Phase 3 werd afgesloten met Infinity War. Op 7 november 2025 volgt het tweede deel, namelijk Avengers: Secret Wars.

Beeld: Marvel