De 14 beste podcasts voor kinderen

Het is zomervakantie. Dat betekent een lange autorit naar Frankrijk, Italië of Zeeland met natuurlijk een stapel Donald Duckies en walkman op de achterbank. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook volop podcasts voor kinderen te vinden. We hebben de 14 leukste podcasts voor jongens en meiden van 3 t/m 16 jaar uitgezocht en zetten deze voor je op een rijtje. Vergeet niet om de afleveringen voor vertrek te downloaden op je tablet of smartphone!

1. De Zoete Zusjes Vakantie podcast

De Zoete Zusjes zijn bekend van YouTube en hun populaire boeken. Nu hebben ze ook een eigen Zoete Zusjes Vakantiepodcast! Saar en Janna geven leuke tips voor wat je allemaal kunt doen deze zomer. Of je nu weggaat of thuis blijft. Voor 6-9 jaar.

2. Zin in Zappelin podcast

Zin in Zappelin is natuurlijk bekend van tv. De Zin in Zappelin Podcast biedt korte verhalen voor in de auto, voor het slapen of gewoon tussendoor. Acteur Soy Kroon vertelt over Zappie en zijn vriendjes. Heel geschikt voor peuters en kleuters (3-6 jaar).

3. De Boterham Show podcast

Veel kinderen kennen de Boterham Show al van School TV maar nu is ook hier een podcast van. De poppen uit de TV-afleveringen spelen ook in de Boterham Show podcast een hoofdrol. Hetzelfde dus maar dan zonder scherm!

4. Stokstaartjes

Stokstaartjes is een podcast voor nieuwsgierige kinderen van 6 t/m 12 jaar. De kinderen stellen in deze show vragen over wetenschappelijke dingen. Zo leren de luisteraars in de eerste reeks afleveringen alles over dinosaurussen!

5. De Vogelspotcast

Dol op vogels en lekker buiten in de natuur spelen? In de Vogelspotcast leer je er alles over. Van vogels in natuurgebieden tot vogels in je eigen parkje. Vogelspotters Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen trekken er op uit en vertellen jou alles over de meest uiteenlopende vogelsoorten die ze onderweg tegenkomen. Vanaf 7 jaar.

6. Op weg naar magie

Disneyland Parijs bestaat 30 jaar! Om dat te vieren is er een speciale podcast opgenomen door Disney fans Gioia Parijs en Michiel Veenstra: Op weg naar magie. Gioia en Michiel maken een roadtrip door Disneyland Paris en nemen je mee langs de leukste attracties. De perfecte voorpret voor onderweg naar het park, of gewoon meeluisteren naar alle avonturen op deze droombestemming. Vanaf 7 jaar.

7. Chica

Een podcast voor pubermeiden vanaf ca. 12 jaar: Chica van NPO Zapp. In deze podcast worden allerlei uitdagingen besproken waar je op de middelbare school misschien mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld hoe weet je nou wat echte vrienden zijn. Of hoe ga je om met verlies? Zelf vragen insturen kan trouwens ook.

8. Het Klokhuis

Wie is er niet groot geworden met Het Klokhuis. De succesformule wordt nog steeds veel bekeken op basisscholen in heel Nederland tijdens School TV. Nu is er dus ook de Klokhuis podcast Je leert er van alles, bijvoorbeeld over onmisbare uitzendingen. Maar ook een uitzending vol vakantietips. Handig!

9. NOS Jeugdjournaal

Geen tijd om het jeugdjournaal te kijken op TV of iPad? Luister het nieuws gewoon onderweg of tijdens het sporten met de Jeugdjournaal podcast. Voor 9 t/m 12 jaar.

10. Sterke Verhalen van Super Meiden

Nog een kinderpodcast van de NPO: Super Verhalen voor Supermeiden (KRO/NCRV). In deze podcast leer je van alles over stoere meiden die allemaal op hun manier iets heel bijzonders hebben gedaan. Dat was niet altijd makkelijk. Maar ze hebben toch stug doorgezet. In het eerste seizoen komen onder meer de verhalen van Nikkie de Jager, Lieke Martens en Annie M.G. Schmidt vertelt.

11. History for Kids

Een Engelse podcast voor kinderen. Maar als de taal geen probleem voor je is, wel een hele leerzame. Je leert hier namelijk op een leuke manier hoe de dingen er vroeger aan toe gingen. Hoe werden huizen gebouwd? Wat voor werk kon je vroeger doen? History for Kids maakt korte afleveringen van 6 minuten, waarin je een hoop nieuwe dingen leert! Vanaf 8 jaar.

12. Brains on

Nog een Engelse kinderpodcast in dit rijtje: Brains On. Deze prijswinnende wetenschapspodcast is zeker voor nieuwsgierige kinderen heel erg geschikt. Je leert bijvoorbeeld hoe bedrijven als YouTube en TikTok geld verdienen, maar ook hoe je hersenen werken. Vanaf 8 jaar.

13. Opa Rob vertelt

Opa Rob vertelt is een podcast met verhalen voor het slapen gaan. Er worden allerlei boeken voorgelezen. Geniet van sprookjes zoals Sneeuwwitje of de verhalen van Dik Trom. Wel met je ogen dicht natuurlijk.

14. De Stoute Kinderen Show

Korte maar grappige verhaaltjes en liedjes voor de allerkleinsten. Tante Truus Troela en de Stoute Kinderen Show is een met liefde gemaakte podcast door zangeres en stemactrice Beatrice van der Poel, die zelf de hoofdrol van Tante Truus Troela op zich neemt. De liedjes uit deze podcast waren voor het eerst te horen op de Parade in 1994. En dus nu ook als podcast terug te luisteren.