Dit heeft Marvel gepland voor Phase 5

Fantastic Four, Marvel Phase 5

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) wordt al tijden opgedeeld in fasen. Op dit moment zitten we nog volop in Phase 4, maar Marvel Phase 5 staat al op de planning. Sterker nog: de eerste films voor deze fase zijn al aangekondigd. Wij zetten voor je op een rij wat je in deze fase kunt verwachten.

Het MCU omvat inmiddels meer dan tien jaar aan films en behoorlijk wat verhalen. Juist omdat het allemaal zoveel is, brengt Marvel zijn films en series in groepen uit, die we ‘Phases’ noemen. De eerste Phase bevat films die tussen 2008 en 2012 verschenen, zoals Iron ManThorCaptain America: The First AvengerThe Incredible Hulk en natuurlijk The Avengers. Deze films vertellen over het ontstaan van de verschillende superhelden, die uiteindelijk tegen Loki en een heel leger van aliens vechten in New York.

Tussen 2013 en 2015 verscheen Phase 2, waarin de superhelden leren omgaan met het feit dat er aliens zijn en dingen niet altijd goed gaan. In deze Phase verschenen onder meer Iron Man 3, Thor: The Dark World, Captain America: The Winter Soldier, Guardians of the Galaxy en Avengers: Age of Ultron.

Phase 3 is de laatste Phase in wat we nu The Infinity Saga noemen, oftewel de samenkomst van tien jaar aan films. Tussen 2016 en 2019 verschenen films die uiteindelijk allemaal leiden naar een gigantisch gevecht tussen Thanos en de Avengers, die het lot van de wereld bepaald. In deze Phase zitten films als Captain America: Civil War, Doctor Strange, Spider-Man: Homecoming, Black Panther, Captain Marvel, Ant-Man and the Wasp en natuurlijk de gigantische producties Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame.

Het staartje van Phase 4

Na de Infinity Saga was het natuurlijk tijd voor een nieuw verhaal, dat verteld wordt vanaf Phase 4. Het leuke van Phase 4 is dat we niet meer beperkt zijn tot films, maar dat er ook een aantal series bij zijn gekomen om het verhaal van de Avengers te vertellen. Die series zijn WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, What If…?, Hawkeye, Moon Knight en Ms. Marvel. Ondertussen zijn er natuurlijk ook weer nieuwe films verschenen, zoals Black Widow, Eternals, Spider-Man: No Way Home, Doctor Strange in the Multiverse of Madness en meest recent Thor: Love and Thunder.

Inmiddels zitten we in het laatste staartje van Phase 4, al verschijnen er nog best wat films die bij deze fase horen. Zo verschijnt op 11 november Black Panther: Wakanda Forever, volgt op 17 februari 2 Ant-Man and The Wasp: Quantumania en komt op 28 juli 2023 The Marvels nog uit. Verder zien we op 5 mei 2023 Guardians of The Galaxy Vol. 3 in de bioscoop. Tot slot moet ook de aangekondigde Fantastic Four-film nog onderdeel zijn van Phase 4, al heeft deze film nog geen releasedatum meegekregen.

En ook qua series zijn we nog niet klaar. She-Hulk verschijnt op 17 augustus op Disney+ en I Am Groot start vanaf 10 augustus op Disney+. En ook nog een aantal andere series behoren tot Phase 4, zoals Secret Invasion, Ironheart en Armor Wars.

Marvel Phase 5

Naar alle waarschijnlijkheid start dan na Ant-Man and The Wasp: Quantumania Marvel Phase 5, wat een interessante fase schijnt te worden. We weten in ieder geval dat er een Blade-film, Deadpool 3 en Captain America 4 verschijnen, schrijft Screenrant. Geen van deze films heeft echter al een releasedatum, dus het is nog even afwachten wanneer ze dan precies in de bioscopen gaan verschijnen. Maar we moeten dus sowieso tot de tweede helft van 2023 wachten.

Toch weten we al wel een paar andere dingen. Zo speelt Mahershala Ali (House of Cards, Luke Cage) de rol van Blade in de gelijknamige film. En we hebben al een eerste glimp van hem gekregen: in de post-credits scene van Eternals horen we zijn stem als hij tegen de Black Knight praat.

Van Deadpool 3 weten we natuurlijk al dat Ryan Reynolds mee gaat doen, maar helaas duurt het nog even voor de film verschijnt. Het filmen moet aan het einde van het jaar namelijk pas beginnen. En van Captain America 4 weten we dankzij The Falcon and the Winter Soldier natuurlijk dat Sam Wilson de nieuwe Captain America is, dus die verschijnt ongetwijfeld in de film.

En er zijn nog een paar andere bevestigde projecten: X-Men en een geheel nieuwe Spider-Man-trilogie met Tom Holland. Ook komt er naar verwachting een film genaamd Thunderbolts, over een paar grote vijanden en minder eerlijke superhelden in de franchise. Een paar van die mensen hebben we al gezien: de kans is groot dat Yelena, John Walker/US Agent, Hawkeye, baron Zemo, Bucky Barnes en Contessa Valentina de Fontaine mee gaan doen.

Nog veel onduidelijk

Opvallend is dat er zelfs een paar projecten zijn waar niet helemaal zeker van is in welke fase ze horen. Zo komt de serie Echo – over een schurk uit de serie Hawkeye – in 2023 naar Disney+, maar is niet bekend of deze nog bij Phase 4 of Phase 5 hoort. En ook de series Agatha: House of HarknessMarvel Zombies en de tweede seizoenen van Loki en What If…? moeten nog verschijnen.

Eén ding is in ieder geval wel duidelijk: er komen nog genoeg films en series aan om ons een tijdje bezig te houden!

Beeld: Marvel